Ultimele Știri

Președintele afgan vrea „să stimuleze” economia pentru a-și descuraja cetățenii să plece

Ashraf Ghani Ahmadzai

Președintele afgan, ai cărui mii de concetățeni încearcă să emigreze în Europa și țările industrializate, a promis sâmbătă „să stimuleze” economia afgană muribundă în speranța de a-i descuraja pe candidați să plece, relatează AFP.

„Sunt conștient de situația dificilă cu care se confruntă afganii în Grecia, în Balcani sau cei care caută refugiu în Australia și în alte țări”, a declarat Ashraf Ghani într-un interviu acordat canalului afgan Tolo News.

Afganii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți ilegali după sirieni care pătrund cu ajutorul călăuzelor în Europa. Ei au fost peste 50.000 de la începutul anului, potrivit agenției ONU pentru refugiați, amintește France Presse.

În plus, peste 77.000 de afgani au solicitat azil în primele șase luni ale anului, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Violențele cauzate de conflictul sângeros ce durează de la căderea regimului taliban în 2001, corupția și în special lipsa de perspective economice sunt principalii factori care îi fac pe afgani să plece.

Dar președintele afgan a asigurat la Tolo News că există „motive de speranță aici”, referindu-se la proiecte în sectorul agricol pentru a „stimula economia” și construcția unui ambițios gazoduct TAPI de 1.800 km ce ar urma să conecteze Turkmenistanul de India, în Pakistan și Afganistan.

„Toate acestea ar trebui să contribuie la crearea de locuri de muncă”, a adăugat Ashraf Ghani.

După un deceniu de creștere de două cifre, economia afgană s-a contractat din 2013, cu temeri legate de alegerile prezidențiale de anul trecut, care în cele din urmă l-au adus la putere pe Ghani, și de retragerea celei mai mari părți a forțelor NATO la sfârșitul anului 2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*