Președintele a respins legea care prevede retragerea banilor de la POS-urile din magazine

  • Nicoleta Ungureanu
  • 4 iunie 2016
  • Economie
iohannis

Președintele a respins legea care prevede retragerea banilor de la POS-urile din magazine, pe motiv că mai multe articole ale legii sunt ”exprimate neclar”.

Legea a fost adoptată la începutul lunii mai, prevăzând obligaţia magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.

Furnizorii de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice au obligaţia de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”, potrivit sursei citate.

Totodată, cifra de afaceri pentru firmele care desfăşoară comerţ cu amănuntul şi care vor fi obligate să accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro.

„Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit”, prevede legea pentru modificarea OUG nr. 193/2002.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, instituţiile emitente şi acceptante „vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii”.

De asemenea, magazinele vor fi obligate să acorde avansuri de numerar care nu pot depăşi 200 de lei şi trebuie evidenţiat distinct pe bonul fiscal, potrivit Realitatea.net.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *