Ultimele Știri

Presa rusă lansează provocări: România pregăteşte o intervenţie militară în Transnistria

Moldova_Transnistria_Odessa_Bugeac_Ukraine

Postul de televiziune al Armatei Federaţiei Ruse, Zvezda TV, lansează articifii propagandistice precum că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în Transnistria.

Presa rusească lansează zvonul că România vrea să atace Transnistria. Chiar dacă această afirmaţie e lansată cu caracter de test, ea nu trebuie neglijată, fiindcă are scopul de a pregăti terenul ideologic pentru opinia publică din Rusia care va aproba o nouă eventuală operaţiune militară în Transnistria „de apărare”.

„În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenţii în Republica Moldova şi în Transnistria. Premierul Ponta este nerăbdător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este «încă»”, susţine Ernest Vardanean, analistul moldovean de origine armeană, citat de ZvezdaTV, care este suspectat că ar fi un agent al KGB-ului infiltrat în media de la Chişinău.

Opinia acestuia coincide cu cea exprimată de președintele adjunct al Dumei de Stat, Serghei Jelezniak și cu binecunoscutul ideolog al lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, care la unison au început să afirme că se pregătesc provocări în Transnistria.

Tactica aleasă de ruşi este tipică unui agresor. Astfel, Kremlinul induce zvonul că inamicul vrea să invadeze un teritoriu pentru a avea el însuşi un pretext de a introduce trupe în zona respectivă. Aşa au procedat ruşii în 2008 în Georgia.

Această ofensivă propagandistică vine şi în contextul în care Transnistria rămâne blocată odată cu numirea lui Mihail Saakaşvili ca guvernator în regiunea Odesa, iar masivele exerciţii militare ale NATO la gurile Dunării îi nemulţumeşte pe ruşi.

Desigur, mai avem de aşteptat până la un posibil scenariu de deschidere a unui nou front în Transnistria, care poate debuta cu o mascaradă a forţelor militare „de menținere a păcii” ale Federației Ruse aflate deja în regiunea separatistă prin care ar înscena rănirea unor grăniceri transnistreni de către ucraineni. 

Realizarea şi punerea în aplicare a unui asemenea plan, poate proceda după ce aerodromul militar de la Tiraspol, va începe să funcționeze la capacitate maximă, iar Federaţia Rusă va trimite la bordul aeronavelor echipamente și armament în scopul de a asigura rezistenţa „forţelor de menținere a păcii” ale Federației Ruse.

Marea problemă este că ruşii trebuie să tranverseze spaţiul aerian ucrainean.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*