Ultimele Știri

Presa, pedepsită pentru dezvăluirea faptelor reale de corupție

Senatul a adoptat tacit un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Acesta a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată.

Ziariștii care vor mai scrie despre dosarele de corupție și ar publica informații din dosarele penale ar primi, astfel, trei ani de închisoare. Motivele invocate de acesta sunt acelea că  informaţiile din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere.

Senatorul a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeşte despre ”Compromiterea intereselor justiţiei”. Astfel,  această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277.

În prezent forma forma din Codul Penal este următoarea: ” (3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Aceasta urmează să fie înlocuită cu forma propusă de Șerban Nicolae, care constă în: ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

Articolul modificat se adresează în special jurnaliștilor. În mod normal, aceștia publică informații din dosarele penale de corupție, în mass-media. Acum, jurnaliștii pot primi pedepse de până la trei ani dacă se constată că publică informații din dosarele penale de corupție. Potrivit acestui articol, chiar şi informaţiile pe surse, cum ar fi că un deputat sau un ministru este cercetat de DNA, publicate de presă, pot fi considerate drept informaţii nepublice, iar cel care le-a dezvăluit poate fi anchetat penal şi sancţionat.

Contactat de jurnaliști, Șerban Nicolae a declarat că nu jurnaliștii sunt vizați în mod special de acest articol: „Oricine compromite interesele justiţiei este pasibil de pedeapsă. Atunci când  m-am referit la dezvăluire, nu m-am referit la jurnalişti, ci la cei care deţin aceste informaţii. Dezvăluirea se consumă în momentul în care cel care are acces la informaţia cu caracter nepublic o transmite către o persoană care, potrivit legii, nu are această abilitate. Ce se întâmplă ulterior nu mai contezaă. Ar fi aberant să credem că aici intră jurnalistul, cel de la montaj, şi cel care a scris burtiera”.

Reamintim că Șerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Această problemă și dorință de a împiedica presa să exprime liber informații publice, s-a manifestat și în urmă cu 3 ani, când în anul 2011 deputatul PDL  Mihail Boldea a depus un proiect de modificare a legii 544/2001 astfel încât „informațiile din dosarele penale aflate în fază de urmărire sau ajunse în instanțe să fie scoase din categoria informațiilor de interes public, câtă vreme nu există o sentință definitivă”.

Acesta declara că un motiv în plus pentru a se recurge la a lua măsuri pentru informațiile făcute publice de către presă este eticheta pe care mass-media o formează: „Dupa ce te umple presa de bucurie și face circul pământului că nu știu ce ai făcut, nu mai poți să scapi de etichetă”.

Până una-alta, presa nu face decât să publice informații despre anumite lucruri concrete. Odată ce ești percheziționat și începe anchetarea ta într-un dosar, de ce să nu afle lumea despre asta? Mai ales atunci când asta îi influențează pe cei din jur. Poate pentru că celor anchetați în te miri ce dosare, le-ar fi mult mai ușor să mituiească procesele de judecată în aceste cazuri, în care situația este ascunsă de oameni.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Presa, pedepsită pentru dezvăluirea faptelor reale de corupție

  1. Culmea! unii fura, iar ziaristii sa fie pedepsiti! Si atunci cine mai informeaza populatia despre coruptia din tara??/

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*