Ultimele Știri

Premierul grec cere sancţiuni împotriva statelor UE care nu acceptă refugiaţi

Alexis Tsipras

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a susţinut joi că Uniunea Europeană ar trebui să impună sancţiuni împotriva statelor care refuză să respecte cotele de refugiaţi stabilite şi să preia migranţii trimişi de Atena, a transmis The National.

Tsipras a promis, după o întâlnire cu Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, că autorităţile elene vor lua toate măsurile pentru a oferi condiţii de viaţă decente pentru cei aproape 30.000 de migranţi din ţara sa. Aceştia au rămas blocaţi în Grecia ca urmare a închiderii graniţelor sau a impunerii unor restricţii dure la punctele de frontieră de către state aflate mai la nord pe ruta migratorie din Balcani, printre care se numără Macedonia şi Austria.

Şeful executivului elen a susţinut că oferirea de adăpost şi condiţii de viaţă decente pentru migranţii blocaţi în Grecia este doar o soluţie temporară. Tsipras a precizat că Grecia va accepta în final doar o cotă corectă din numărul total de refugiaţi.

Prezent la Atena, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel către migranţii economici să nu întreprindă călătoria periculoasă pe mare spre Europa, pentru că totul ar fi în van.

„Nu veniţi în Europa. Nu aveţi încredere în traficanţi. Nu vă riscaţi viaţa şi banii. Nu are niciun rost”, a precizat Tusk.

ONU a avertizat că Grecia este la marginea unei crize umanitare, iar premierul elen a susţinut că actuala situaţie depăşeşte capacitatea de răspuns a autorităţilor. Peste 30.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia în ultima săptămâna, iar numărul lor creşte constant, cu până la 2.000 de persoane care ajung zilnic în insulele greceşti dinspre Turcia.

În spatele actualei crize stă decizia Macedoniei de a impune restricţii dure la graniţa sudică, interzicând trecerea migranţilor care nu sunt originari din Siria sau Irak. Astfel, 10.000 de migranţi aşteaptă să-şi continue drumul în apropiere de oraşul elen de graniţă Idomeni, iar autorităţile greceşti au început să-i redirecţioneze spre tabere improvizate pe câmpuri sau stadioane.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*