Premierul britanic pune capăt liberei circulații. Ce măsuri vor fi aplicate în Marea Britanie

  • Nicoleta Ungureanu
  • 5 septembrie 2016
  • Externe
theresa may

Premierul Marii Britanii, Theresa May, este hotărât să înăsprească granițele țării și evocă un sistem care să permită Guvernului să decidă ce persoane intră pe teritoriul britanic. Aceasta a refuzat varianta propusă de Boris Johnson, care a propus un ”sistem bazat pe puncte”.

Regulile privind libera circulaţie permit cetăţenilor UE să trăiască şi să muncească în alte state membre ale Uniunii reprezintă una dintre cele grele în negocierile privind Brexitul.

Britanicii s-au opus liberei circulaţii, „iar noi vom pune asta în aplicare”, a menționat premierul.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a venit cu o propunere de compromis: un sistem bazat pe puncte, după modelul australian, care le-ar oferi cetățenilor europeni dreptul de a veni în Marea Britanie, dacă îndeplinesc anumite criterii.

Theresa May a refuzat însă această variantă, menționând că ”Un sistem de imigrație care funcționează pentru Marea Britanie ar garanta că dreptul de a decide cine intră în țară îi revine guvernului”.

“Un sistem bazat pe puncte le-ar oferi cetăţenilor străini dreptul să vină în Marea Britanie, dacă îndeplinesc unele criterii: un sistem de imigraţie care funcţionează pentru Marea Britanie ar asigura ca dreptul de a decide cine vine în ţară să îi revină Guvernului”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Theresa May a declarat hotărâtă că libera circulaţie a cetăţenilor europeni nu poate continua în forma actuală și vor fi aplicate măsuri cât mai curând.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *