Ultimele Știri

Premieră medicală în România: S-a implantat o valvă aortică pe cale non-invazivă

Medicii din București de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculate „Prof. C.C. Iliescu” au realizat o premieră în România, implantând proteze de valvă aortică pe cale minim invazivă.

Medicii au efectuat cu succes trei intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică prin arterele coapsei. Pacienții operați sufereau de stenoză aortică severă și asociau de asemenea multiple alte afecțiuni grave, precum insuficiență cardiacă congestivă avansată, insuficiență respiratorie cronică, insuficiență renală sau diabet zaharat.

Acestă procedură este recomandată pacienților care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă atât din cauza suferinței avansate, cât și din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile.

Proteza a fost introdusă printr-o mini-incizie de doar cinci centimetri la nivelul vaselor coapsei și avansată până în vecinătatea inimii, unde, după dilatarea cu balon a valvei aortice native, s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.

Astfel de intervenții durează două ore iar în aceste cazuri, evoluția ulterioară a celor trei pacienți a fost excelentă, aceștia urmând a fi externați peste trei zile și nu peste zece zile, cum se procedează după o operație clasică.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*