Ultimele Știri

Premieră istorică în Polonia: Dreapta conservatoare va conduce singură, iar stânga a fost eliminată din Parlament

lege si justitie

Conservatorii lui Jaraslow Kaczynski au reușit să triumfe la alegerile legislative din Polonia, obținând majoritatea absolută potrivit sondajelor exit-poll.

Victoria Partidului Lege și Justiție reprezintă și o premieră în Polonia, astfel pentru prima dată un partid va conduce singur, iar pentru prima dată de la căderea comunismului stânga a fost eliminată complet din Parlament.

Lege și Justiție a obținut 39,1 la sută din voturi, ceea ce îi asigură 242 din cele 460 de locuri din Parlament. Liberalii centriști din Platforma Civică – din rândurile cărora provine premierul Ewa Kopacz – au primit doar 23,4 la sută, revenindu-le astfel 133 de locuri. Ei se află la putere de opt ani.

polonia

Pe locul al treilea în preferințele electoratului polonez s-a clasat însă o mișcare antisistem a rockerului Pawel Kukiz, care a reușit să obțină 44 de mandate. În Parlament mai intră partidul Nowoczesna (Modern) al neoliberalului Ryszard Petru, cu 22 de mandate, și partidul țărărnesc PSL, aliat al liberalilor aflați până acum la guvernare (18 mandate).

În prima sa declarație după această victorie, Jaroslaw Kaczynski a subliniat că este pentru prima oară în istoria postcomunistă a Poloniei când un partid va guverna singur, fără a avea nevoie de aliați din alte tabere politice. Totuși, Jaroslaw Kaczynski a spus că este dispus să lucreze cu partidele care vor să colaboreze cu PiS.

Premierul în exercițiu, Ewa Kopacz, și-a recunoscut înfrângerea, dar a ținut să sublinieze că partidul său „nu a pierdut acești ultimi opt ani”.

„Polonia este o țară care progresează din punct de vedere economic, șomajul a ajuns la o cifră. În acest stadiu lăsăm Polonia celor care au câștigat azi alegerile”, a spus Ewa Kopacz.

În ceea ce privește stânga, reprezentată de două formațiuni rivale, ea a fost eliminată din viitorul Parlament, pentru prima oară de la căderea comunismului, în 1989, niciunul dintre partide nereușind să atingă pragul electoral.  

Jaroslaw Kaczynski, fost premier, este fratele geamăn al fostului președinte al țării, Lech Kaczynski, cel care a murit în accidentul de avion în care și-au mai pierdut viața, în aprilie 2010, în Rusia, alți aproape 90 de oficiali și demnitari de stat polonezi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*