Ultimele Știri

Premieră istorică în Grecia: Extremele s-au unit împotriva austerității

Stânga radicală Syriza, învingătoare în alegerile din Grecia, și partidul naționalist Grecii Independenți au căzut de acord să guverneze împreună.

Anunțul alianței dintre partidele extreme a fost făcut de către Panos Kammenos, președintele formațiunii Grecii Independenți.

„Vom da un vot de încredere noului premier Alexis Tsipras”, a spus Panos Kammenos, dupa o întalnire la sediul Syriza cu liderul partidului care a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale parlamentului, lipsindu-i doar două locuri pentru majoritatea absolută.

Potrivit unei surse din Syriza, cele două partide „se vor alia pentru a asigura majoritatea în Parlament și pentru a forma guvernul”.

Întelegerea politică între cele doua partide de extremă – dreapta și stânga – este o raritate în peisajul politic european, scrie Reuters, dar Syriza și Grecii Independenți sunt unite de poziția dură față de acordul de finanțare al țării cu FMI/UE. Cele două partide au prezentat în campanie acordul cu FMI drept raul absolut și au mizat pe dorința cetățenilor greci de a scăpa de măsurile de austeritate.

Partidul Grecii Independenți, care a obținut 13 mandate în noul Parlament, s-a născut în mijlocul crizei, fiind fondat de Panos Kammenos, în vârstă de 49 de ani, un disident din Noua Democraţie, formaţiunea premierului în exerciţiu, conservatorul Antonis Samaras, care a obținut cu 8% mai puțin decât Syriza.

Rolul partidului de drapta ANEL s-a accentuat în luna decembrie, când s-a abținut să îl voteze pe candidatul la prezidenţiale prezentat de Samaras, ajutând Syriza să obţină convocarea alegerilor legislative anticipate. Chiar în timpul campaniei, Kammenos a pretins că persoanele apropiate Guvernului Samaras au încercat să îi corupă pe doi dintre deputaţii săi pentru a-i convinge să voteze în favoarea candidatului la prezidenţiale.

Afişele de campanie ale ANEL îl prezintă pe Kammenos într-un magazin de modelism în timp ce îi dă sfaturi unui băieţel pe nume Alexis pentru a-şi conduce trenul electric.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*