Ultimele Știri

Prăbușirea bursei din China: Zarurile au fost aruncate, avem similitudini cu căderea bursei din SUA în 1929

china

Piața bursieră din China va înregistra o scădere de 14 la sută în următoarele trei săptămâni, iar piața demonstrează un model de tranzacționare care imită cel al prăbușirii bursei din SUA în 1929, în conformitate cu previziunile lui Tom Demark.

Criteriul de referință pentru stocurile de pe continent se vor scufunda la 3.200. După căderea de 8,5 la sută de luni se va ajunge până 3,725.56 în cel mai rău caz vom avea falimentul în opt ani, a afirmat Demark. Vârful din 12 iunie a  extins declinul până la 38 la sută.

Dacă urmărim ecartamentul din martie cu cele ale Dow Jones Industrial Average în 1929, atunci când gabaritul a pierdut la fel de mult circa 48 la sută observăm similitudini, a spus el. Lichidarea de luni a venit după eforturile de stimulare de piata ale guvernului, inclusiv o interdicție de vânzare pe acționarii majoritari, care a ajutat la oprirea unor pierderi de 4 trillion $ în valoarea de piață în mai puțin de o lună.

-1x-1

Chiar dacă autoritatea de reglementare încearcă să intervină pentru a sprijini prețul acțiunilor, aceste măsuri nu pot fi durabile, economia încetinește. „Zarurile au fost aruncate,” spune Demark, fondatorul Demark Analytics în Scottsdale, Arizona.

„Pur și simplu nu se poate manipula piața. Fundamentele comandă piețele. Există un anumit mod în care piața se desfășoară. Singurul lucru pe care îl poate face guvernul este să-l amâne.” – afirmă Demark despre momentul inevitabil al prăbușirii bursei din China.

China-Collapse

Scurt istoric depre prăbușirea Bursei din SUA în 1929

Catastrofa din 1929 este consecinţa logică a boom-ului speculativ început în 1926. Atraşi de perspectiva îmbogăţirii rapide , facile mai ales cu acţiuni cumpărate pe credite va duce la înmulţirea speculatorilor ( 6 % din populaţia SUA ) . Din 1926 până în 1929, fondul împrumutat destinat speculaţiilor creşte de la 2,5 mld dolari la 6 mld în 1929.

Guvernul american favorizează creşterea dobânzilor pe termen scurt, depăşind 10 % care provoacă nelinişte în rândul speculatorilor. În dimineaţa zilei de 24 octombrie la bursă s-au pus în vânzare 12 milioane de acţiuni, dar cumpărătorii au întârziat să apară.

În joia neagră, Bursa de pe Wall Street se prăbuşeşte oră după oră, nici măcar intervenţia băncilor americane nu va putea stopa cursul în scădere. Debitorii ce contau pe câştiguri bursiere pt a-şi onora împrumuturile se văd acum ruinaţi, la fel ca si creditorii care acceptau adesea acţiuni în garanţia împrumuturilor . Echilibrul economic este rupt, capitalurile se răresc, provocând rapid decalajul tot mai mare dintre producţie şi consum, astfel că, apare o supraproducţie agricolă ce provoacă o deflaţie, ducând la ruină fermierii ( 20 % din populaţia activa ) .

Dispariţia capitalului fictiv a declanşat o gravă criză reflectată-n toate sectoarele economice. Întreprinderile industriale şi-au trimis oamenii acasă, concediaţi salariaţii, băncile suspendau plăţile, comerţul stagna. Hoover alături de Morgan şi Rockefellar s-au lansat în operaţii menite să pună capăt panici de la bursă dar preţurile scădeau , salariile scădeau. Din 1929 până în 1933, numărul băncilor care au dat faliment -5 800 – ce aveau depozite însumate la 5 mld de dolari.

Producţia industrială scade cu 54 %, cele mai mari înregistrându-se în ramurile de vârf ale prosperităţii :industria automobilului , industria cauciucului cât şi cea a oţelului scad fiecare cu aproximativ 80 %. Criza agrară se adânceşte, preţurile produselor fermierilor scad cu 60 %, în perioada crizei sunt vândute la licitaţie peste 1 000 000 de ferme din care jumătate intră în propietatea băncilor.

Criza socială : creşterea şomajului de la 1,5 milioane de şomeri în 1929 la 12 milioane de şomeri în 1932 ( 3 % din populaţia activă la un sfert , din 4 muncitori activi în 1929 unul era şomer în 1932 ). În martie 1933 punctul maxim al crizei – nr şomerilor a ajuns la 17 milioane, neexistând asigurări sociale.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Prăbușirea bursei din China: Zarurile au fost aruncate, avem similitudini cu căderea bursei din SUA în 1929

  1. Pe grafic se vede o diferenta majora intre cele 2 burse: cea americana reflecta o piata matura, la echilibru, care probabil era mentinuta fortat la nivel. Cea chinezeasca reflecta o piata in crestere, tinara, unde probabil cresterea este intretinuta fortat. Daca este asa, atunci poate fi vorba de o simpla reglare a pietei care va taia din crestere, fara ca sa o prabuseasca neaparat.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*