Ultimele Știri

Povestea românului care i-a antrenat pe David Ferrer, Grigor Dimitrov și Jao Souza

laurentiu popescu

Tenisul este mai mult decât un sport individual, fiindcă în spatele oricărui succes al vreunui jucător se află un proces îndelungat de formare condiționată de o echipă de specialiști.

Meritele antrenorilor cântăresc enorm în tenis. Dacă în spațiul românesc sportul alb respiră cu ajutorul unor antrenori precum Ioan Stan, Adrian Marcu, Victor Ioniță sau Daniel Dobre, în tenisul mondial se regăsesc antrenori români mai puțini cunoscuți, care prin cariera lor de succes promovează numele acestei țări. Laurențiu Popescu este un tânăr antrenor de tenis, care a adunat zeci de trofee și performanțe peste hotare, devenind unul dintre cei mai promițători specialiști în găsirea și formarea viitoarelor talente care vor domina clasamentele ATP și WTA.

Povestea antrenorului român, care se află la mare căutare în lume, începe odată cu cariera de jucător. Fiind îndrăgostit de tenis de la o vârstă fragedă, el a practicat timp de 18 ani acest sport, jucând pentru Livone Tennis Club, Sănătatea București, Olimpia București, avându-i între timp ca antrenori nume sonore din tenisul românesc precum: Alexe Bardan, Marius Comănescu, Hari Nicolae, Răzvan ITU, Vasile Tăroiu.

c39f32d3-4e6e-409d-89a5-49c0adcb3df8

Ca jucător profesionist a evoluat până la vârsta de 23 ani în competițiile naționale organizate de Federatia Romană de Tenis cât și în cele organizate de Federația Internațională de Tenis, având șansa de a deveni membru al echipei naționale de juniori a României, iar pe plan internațional a reușit să acceadă pe tablourile principale ale fiecărui turneu la care a participat și să ajungă în fazele finale. În 2003 însă, a decis să-și încheie cariera de jucător datorită dificultăților financiare și și-a concentrat voința pentru a deveni un antrenor emerit.

Cochetând cu antrenoratul încă din anul 2000, când clubul sportiv la care activa i-a oferit oportunitatea de a ajuta grupele de copii, Laurențiu a decis în scurt timp să se înscrie la școala de antrenori de la centrul de pregătire din cadrul MTS, care i-a permis obținerea licenței de antrenor de performanță. Pentru a performa în carieră, tânărul antrenor se mută pe meleaguri spaniole, unde primește o ofertă de antrenor la Federația Spaniolă de Tenis în centrul regional din Catalunia pentru a antrena grupele de juniori între 12 și 14 ani.

Peste doar un an, cu sprijinul directorului tehnic Jordi Aresse și dedicației extraordinare arătate la antrenamente și competiții, Laurențiu Popescu este promovat  în funcție de antrenor al Elite Group Pro Juniors având posibilitatea de a lucra și de a colabora cu câteva nume sonore de antrenori pe plan mondial precum Jairo Velasco, Santi Vizcaino, Juanse Martinez, Paco Ferrer, Albert Coata, Toni Nadal și Pato Alvarez.

În 2005 se produce un alt salt în cariera românului, fiind promovat la grupele Elite Pro Group juniori(ITF) și bărbați(ATP) ale Federației Spaniole, având posibilitatea de a antrena și participa la turneele de Mare Șlem și Super Nine din Circuitul ATP Tour.

Datorită perseverenței de a învăța și avansa în cariera de antrenor, lui Popescu i se oferă o șansa unică în 2008, după o decizie a Comitetului Executiv RFET și ITF completat de un raport făcut de Jordi Aresse și directorul ITF Dave Miles, de a antrena în cadrul Centrului internațional de tenis al ITF, responsabil în Europa Centrală și de Vest. Astfel, Laurențiu ajunge să antreneze jucătorii echipelor Federației Internaționale de Tenis, devenind Head Coach ITF responsabil cu pregătirea tuturor juniorilor de 18 ani.

Fiind primul antrenor român din istoria Federației Spaniole de Tenis, cariera lui Laurențiu Popescu crește gradual, în acest mod ajungând să antreneze numeroși jucători importanți de pe plan internațional precum: David Ferrer, Pablo Andujar, Marcel Granollers, Pere Riba, Fernando Vicente, David Nalbandian, Fernando Gil, Jack Sock, Grigor Dimitrov, Thomaz Belucci, Olivier Goldwin, Jao Souza, Dușan Lazovic, Oriol Roca, Pablo Carenno.

8839-popescu2

Plecat din România cu gândul spre performanță și să evolueze în carieră de antrenor, Laurențiu decide în 2010 să se întoarcă în țară pentru a fi mai aproape de familie și de tenisul românesc. Club departamental al Ministerului Tineretului și Sportului și al comitetului Olimpic Român, Olimpia București îi oferă poziția de antrenor coordonator și căpitan al echipelor de tenis juniori, seniori și senioare din interiorul celui mai mare club sportiv din România, după Steaua București și Dinamo București.

Laurențiu împreună cu echipa sa tehnică și jucătorii săi obțin titluri naționale de juniori individual și pe echipe, cât și titluri naționale seniori cu echipa feminină, cununate cu premiul din 2012 când Olimpia București Tennis Division primește din partea președintelui Federatiei Romane de Tenis, Ruxandra Dragomir, titlul de excelență și merite sportive pentru activitatea și rezultatele obținute pe plan național și internațional.

După asemenea rezultate, Laurențiu se decide să pășească spre un nivel mai înalt, iar la sfârșitul anului 2013 hotărăște să plece în Dubai, unde a fost numit director de tenis al diviziei la cel mai mare club local, Al Wasl Sport Club. Aici reușește să supervizeze și să întărească sistemul de pregătire și dezvoltare a jucătorilor colaborând în câteva proiecte din zona golfului cu Asian Tennis Asociation.

Prin prisma performanțelor și a experienței acumulate în Europa și din Orient, acum un an, Laurențiu  hotărăște să accepte invitația Federației Americane de Tenis, aceea de a activa în calitate de antrenor pentru federație în cadrul campionatelor naționale de juniori din Alabama, cât și în cele zonale, pe echipe, din cadrul programul Player Development.

Începând cu luna august 2015, Laurențiu obține licența de antrenor profesionist în SUA și antrenează pentru All About Tennis unde are format un grup de juniori și jucători profesioniști care evoluează în circuitele naționale USTA și cele internaționale obținând numeroase trofee.

„America este cea mai puternică forță în sport, iar visul american este realizabil prin muncă și performanțe extraordinare. Datorită condițiilor pe care SUA le are și pe care mi le oferă, simt că aici îmi pot contura cariera și pot evolua spre marea performanță”.

Anii trec și performanțele se adună pentru Laurențiu Popescu, fiindcă pe lângă jucători, antrenorii sunt cei care-și merită toate laudele. Iar România nu poate decât să se mândrească cu prezența unui antrenor român la cel mai înalt nivel al tenisului internațional care ajută marii sportivi să atingă performanțe culminante. România merită să fie văzută prin acești oameni, care adună trofee și participă activ la evoluția sportului internațional.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*