Ultimele Știri

Povestea piticilor din Maramureş care au supravieţuit iadului din Auschwitz

Azi se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Se estimează că aproape șase milioane de evrei au murit în timpul Holocaustului.

Povestea unei familii a impresionat în tot acest timp. Liliputanii Ovitz trăiau pe teritoriul României în anii ’40 atunci când soldații naziști i-au luat pe evrei și i-au dus la Auschwitz.

1

 Familia Ovitz, avea 7 copii de statură mică care a format o trupă și astfel au devenit cunoscuți. Mai mult, chiar Regele Carol al II-a a fost încântat de spectacolul lor. Frații Ovitz au călătorit în toată Europa și au strâns o avere colosală.

Trupa Lilliput, sau Piticii din Rozavlea sunt o celebră familie de actori de vodevil ambulanţi compusă din şapte fraţi pitici, doi bărbaţi – Avram şi Miki, şi cinci femei – Rózsika, Franciska, Frida, Erzsike şi Perla, copiii familiei Ovitz din Rozavlea.

3

Totul s-a năruit atunci când au fost deportați la Auschwitz. Perla Ovitz avea 23 de ani când a ajuns la Auschwitz. Ea a fost ultima dintre frații care au supraviețuit Holocaustului și care a povestit cu amănunte, înainte de a muri, în 2001, prin ce coșmar a trecut în lagar. Amintirile ei sunt redate acum într-un documentar de televiziune, prezentat de britanici.

Fraţii Ovitz au fost duşi la Auschwitz alături de alte câteva sute de maghiari evrei.
”Stăteam acolo goi, bărbați și femei. Am simţit un miros înţepător şi se auzea  un sunet şuierător, ca de şarpe. Deodată, ca prin ceaţă, am auzit strigăte în nemţeşte Die Zwerge, die Zwerge! Wo sind die Zwerge?!„Piticii, piticii! Unde sunt piticii?!”, a spus Perla Ovitz.
Cei șapte liliputani au reușit să scape cu viață din lagăr datorită staturii lor. Medicul Josef Mengele, i-a dorit vii tocmai pentru a face experimente pe liliputani. Acesta a vrut să descopere cauzele care duc la piticism.
Perla Ovitz a povestit într-un documentar, cum a scăpat ea și familia ei din lagăr.
Mengele a început să-i interogheze, iar în timp ce ei îi răspundeau el a exclamat: „Voi avea de muncă 20 de ani de acum încolo!”. Doctorul i-a salvat de la gazare nu numai pe cei șapte pitici, dar și pe rudele lor, în total 22 de persoane. Asta în timp ce cate 3.500 de persoane mureau în primele trei ore de când ajunseseră în lagăr.
Familia liliputană a devenit obiectul cercetării medicului, care, cu toate că le dădea să mănânce, făcea unele dintre cele mai groaznice experimente pe ei. Medicul le lua sânge în fiecare săptămână, fapt ce le slăbea organismul.
„Cantitatea de sânge era enorma, noi eram morți de foame, iar de multe ori am leșinat. Ne împungea cu grijă, iar sângele sărea. Adesea ameţeam şi vomitam. Ne întoarceam în baracă, dar până să ne revenim, eram chemaţi din nou”, a declarat Perla, citată de Daily Mail.
Acest lucru nu-l descuraja deloc pe doctor, care aștepta ca subiecții lui să-și revină din leșin, după care reîncepea să le ia sânge. Perla povestea că, de fapt, Mengele nu știa ce caută în ei. El voia să vadă care este codul genetic pentru nanism. Facea testele pentru problemele renale, pentru ficat și pentru tifos. Foarte des, medicii îi testau și de sifilis, în timp ce psihiatrii din lagar îi supuneau la teste de inteligență.
6
Tratamentele dureroase au continuat cu apa caldă și rece care li se turna în urechi, scoaterea unor dinți sănătoși fără anestezie sau smulgerea părului din cap.Membrii familiei Ovitz aveau grija sa fie intodeauna veseli in fata medicului. Ei i se adresau cu „Excelenta Voastra” si ii cantau unul dintre cantecele lui preferate: „Vino sa ma faci fericit”.
„Ne-a spus atunci că, atât timp cât el e acolo, noi o să fim în viață. Era curios să afle cum dintr-o mama sănătoasă și un tată liliputan pot ieși pitici, dar și copii normali”, povestea Perla.
Mai mult, piticii erau obligați de Mengele să susțină spectacole pentru naziști. Coregrafia era realizată de medic iar piticii trebuiau să defileze dezbrăcați și cu mâinile sus. Fraţii Ovitz fuseseră aduşi pe scenă pentru a da un impact puternic discursului susţinut de sadicul medic Mengele despre cum rasa evreiască degenerează în handicapaţi şi pitici. La finalul spectacolului, ofițerii îi îndemnau pe liliputani să bea.În 1945, când războiul s-a terminat, Mengele și-a adunat rapoartele medicale și a fugit. Piticii au fost duși în Rusia, iar de aici au mers în Rozavlea, unde au găsit aurul și bijuteriile încă îngropate. Numai 50 dintre cei 650 de evrei deportati s-au mai întors.
2
Familia de liliputani au emigrat în Israel și a continuat să susțină spectacole.
„Am fost salvată prin harul Diavolului. Dumnezeu îl va judeca pe Mengele”, a mai spus Perla.
Doctorul Mengele a scăpat de justiție deoarece a fugit în America de Sud, unde se pare că a murit înecat.
„Dar dacă judecătorii m-ar fi întrebat dacă să-l spânzure, le-aș fi spus să-i dea drumul”, a spus Perla.
7
„Am fost singura familie care a intrat un lagăr al morții și a ieșit împreună. Dacă am întrebat vreodată de ce m-am născut un pitic, răspunsul meu trebuie să fie faptul că handicap meu, deformare mea, era calea lui Dumnezeu de a menține în viață mă”, a mai declarat Perla Ovitz.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*