Ultimele Știri

Povestea jurnalistului care a investigat cercurile vicioase ale FIFA timp de 15 ani

andrew jennings wp

Jurnalistul Andrew Jennings este eroul din spatele anchetei FBI, care a arestat și acuzat 14 persoane importante din conducerea FIFA într-un megadosar de corupţie. Timp de 15 ani, el a investigat mecanismele alegerilor trucate și parcursul mitelor uriașe din cadrul forului internațional.

Cea mai importantă știre sportivă a anului s-a raspândit rapid, însă jurnalistul responsabil era adormit. Imediat după răsăritul soarelui din 27 mai, telefonul lui Andrew Jennings a început să sune încontinuu. Poliția elvețiană tocmai lansase un raid neașteptat la un hotel de lux din Zürich, în urma căruia au fost arestați șapte oficiali FIFA, acuzându-i pe ei și pe alții de fraude în valoare de 150 milioane dolari. Lumea era uluită.

Dacă Jennings n-ar fi fost deranjat să se ridice din pat, el n-ar fi fost surprins de această veste. La urma urmei, el a fost omul care a pus ancheta în mișcare, prin publicarea unei cărți în 2006, „Fault! Lumea secretă de la FIFA: Mită, voturi manevrate și scandaluri de bilete”, succedată de emisiunea difuzată de postul BBC, Panorama, în care s-a dejucat corupția care marchează activitatea CIO, iar apoi a urmat o altă carte în 2014, intitulată „Omerta. Familia de crimă organizată de la FIFA a lui Sepp Blatter”.

„Telefonul meu a început să sune încă de la șase dimineața”, a declarat Jennings, care se află la ferma sa din nordul Angliei. „L-am închis de fapt ca să-mi continui somnul, pentru că ceea ce se întâmplă la șase dimineața se poate rezolva și la ora prânzului, nu-i așa?”

Andrew Jennings

Jennings este adeptul jurnalismului metodic și fără grabă. Timp de jumătate de secol, jurnalistul de investigație în vârstă de 71 de ani a săpat povestiri complexe și care consumă timp despre crima organizată. În anii 1980, s-a ocupat de polițiștii corupți, comerțul thailandez cu heroina și mafia italiană. În anii ’90, el s-a orientat spre sport și expunerea corupției în cadrul Comitetului Olimpic Internațional.

În ultimii 15 ani, Jennings s-a concentrat asupra Federației Internaționale de Fotbal, organismul de conducere al fotbalului internațional. Deși mulți alți jurnaliști au încercat, Jennings a fost singurul care a săpat în cele mai murdare afaceri care se regăsesc în spatele celui mai popular sport din lume.

Acum, după decenii de amenințări, telefoane ascultate și salariile intermitente, Jennings este justificat de fiecare dezvăluire din scandalul de la FIFA.

În timpul unui interviu, el l-a numit pe președintele FIFA, Sepp Blatter „a dead man walking. Două ore mai târziu, Blatter își anunțase demisia, la doar câteva zile după ce a fost reales în funcție.

„Eu știu că ei sunt niște gunoaie criminale, cunosc acest lucru de ani de zile”, a spus el. „Și aceasta este o exprimare precaută, nu o insultă.

Aceste gunoaie au furat poporului sportul. Ei l-au furat, niște ticăloși cinici și hoți”, a spus el. „Deci da, e îmbucurător să vezi frica pe chipurile lor”.

arestări FIFA

Jennings s-a născut în Scoția, dar s-a mutat la Londra încă de când era mic copil. Bunicul lui a fost un important jucător al echipei de fotbal londoneze, Clapton Orient (acum Leyton Orient), însă Jennings nu și-a făcut o carieră în sport, ci în jurnalism.

După absolvirea școlii, Jennings a ajuns în redacția publicației Sunday Times din Londra, unde a descoperit jurnalismul de investigație. S-a dus apoi să lucreze pentru BBC, dar atunci când i s-a refuzat difuzarea documentarului despre corupție de la Scotland Yard, și-a dat demisia și s-a alăturat unui program rival numit „World in Action”.

„Sunt un vănător de documente. Dacă am documentele tale, știu totul despre tine”, a spus el. „Această afacere a jurnalismului este ușoară, să știi. Trebuie doargăsești unele persoane dizgrațioase și dezgustător de corupte și lucrezi asupra lor! Sunteți obligați. Asta e ceea ce trebuie să facem. Restul presei se complac cu ei și e greșit. Mama ta ți-a spus ceea ce era greșit. Tu știi ceea ce e greșit. Treaba noastră este să investigăm și să dobândim probe.”

„Ai răbdare, sapă murdăria și nu avea încredere în cei de la putere”

Jennings a scris o trilogie de cărți despre o presupusă serie de dări și luări mită și controverse de droguri care au culminat cu scandalul din jurul Jocurilor Olimpice de Iarnă, din 2002, de la Salt Lake City, atunci când zeci de membri ai CIO au fost expulzați sau sancționați pentru implicare.

Majoritatea reporterilor de sport nu au atins acest subiecte de frica pierderii accesului la oficialii și sportivii de top sau pentru că pur și simplu le-ar fi luat prea mult timp și efort, însă Jennings a continuat să investigheze. Atunci când președintele CIO, Samaranch a demisionat, Jennings a decis să schimbe direcția. „Până atunci eram conștient că era ceva la FIFA care foarte tare pute”, a spus el.

Din investigațiile anterioare, Jennings știa că va avea nevoie de surse pentru a putea pătrunde în interiorul secretos al federației de fotbal.

„Să știți că peste tot, în orice organizație, chiar dacă nu există niciun semn despre cât de corupți pot fi oamenii de la vârf, sunt oameni cumsecade în managementul de mijloc, pentru că au credite ipotecare și au copiii de trecut prin școală”, a spus Jennings. „Ei sunt doar angajați și au un sentiment de moralitate propriu. Așa că trebuie să-i convingi pe ei să te lase să aluneci pe ușa din spatele organizației.”

„Blatter, ai luat vreodată mită?”

La una dintre primele conferințe de presă ale lui Blatter, după ce a fost reales în 2002, Jennings a mers în incinta sediului lor de la Zürich și vedea în fiecare birou, doar angajați îmbrăcați la patru ace cu fețe robotizate, nimic mai mult. În acel moment și-a spus, „Da, ei sunt cei de care am nevoie, iar pentru a obține ceea ce-mi doresc trebuie să le transmit mesajul că am venit aici pentru a lupta”. Zis și făcut. Atunci când președintele FIFA și-a terminat discursul, Jennings a apucat microfonul și a lansat o întrebare fără precedent.

„Sunt înconjurat de toți acești reporteri teribil de eleganți, îmbrăcați la costum și cu cravată de mătase și tricouri cu nasturi, pentru numele lui Dumnezeu. Și eu am haine de drumeție. Deci Blatter, ai luat vreodată mită?”

„În acel moment am stricat sărbătoarea, iar ceilalți jurnaliști se distanțaseră de parcă miroseam a mâncare alterată”, își amintește jurnalistul. A fost tot ceea de ce avea nevoie, ca șase săptămâni mai târziu chiar unul dintre înalții oficiali ai FIFA i-a adus pe la miezul nopții un teanc de documente strecurate din interiorul forului. Acestea dovedeau bugetul enorm al comitetului executiv FIFA, șeful căruia era Blatter.

„Blatter nu știe ce înseamnă un zbor programat. El n-are nicio idee despre asta, pentru că nu s-a folosit de o programare de aproximativ 40 de ani. El întotdeauna a cumpărat zboruri de avioane private din Zurich”.

andrew jennings

Până în 2006, când a lansat prima carte, a adunat dovezi despre implicarea oficialilor de marcă din lumea fotbalului în tranzacțiile ilegale de la FIFA, despre companiile care au obținut contracte pe căi ilicite, contra unor sume uriașe, numite „stimulente”. Acei oficiali nu doar că au negat de-a lungul timpului implicarea lor, uneori chiar s-au apărat fizic.

„Jack Warner m-a lovit și scuipat chiar”.

În 2009, el a primit un telefon de la un fost spion american, care a dorit să-l introducă pe Jennings câțorva oameni. „Mă duc până la Londra într-o clădire cu birouri anonime și întâlnesc trei bărbați cu accente americane, care aveau tunsori în stil guvernamental. Mi se prezintă ca agenți FBI din departamentul de crimă organizată”, își amintește Jennings.

Era sigur că anchetatorii europeni nu vor face nimic în legătură cu FIFA, așa că i-a ajutat cu numeroare rapoarte financiare de la CONCACAF, din care se vedeau misterioasele multimilionare „comisioane”.

arestati fifa

Timp de șase ani, el s-a folosit de sursele sale pentru a rămâne la curent cu desfășurarea anchetei, însă nu știa cine vor fi primii acuzați și cel mai important, când. Răspunsul a venit în timp ce Jennings dormea ​​în dimineața zilei de 27 mai, când poliția elvețiană, timp de câteva minute, a pătruns în hotelul de cinci stele „Baur au Lac” din Zurich și i-a arestat pe cei șapte directori FIFA, fiind acuzați de înșelătorie, luare de mită, spălare de bani și fraudă, care totalizează suma de 150 de milioane de dolari.

„Nu e minunat?!”, a conchis Jennings, jurnalistul care timp de 15 ani a săpat în beciurile celei mai prestigioase nocturne ale fotbalului mondial.

„Este încântător să știi că Sepp Blatter nu va putea dormi cu nopțile. Și când va ajunge în cele din urmă să adoarmă în jurul orei de cinci și jumate, la ora șase cineva va bate la ușa sa și va fi rugat să se ridice din pat, iar ușa unei mașini i se va deschide pentru ultima oară. Va fi servit după cum merită. Nu e un om de treabă.”

În curând îi va veni ceasul și celui din urmă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*