Ultimele Știri

Poveste de adormit copiii

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti, pe când făcea plopul pere și răchita micșunele. Bag sama lumea asta așa a fost dintotdeauna, ca unii oameni să fie puși mai mari peste alții mai mici, iar cei mai mici să se supună si să asculte de cei mai mari, așa a rânduit Dumnezeu.

Ei și, ca să nu mai lungim vorba, dragii mei, a fost odată un oraș care se întindea pe o coastă frumoasă la malul mării; orașul era înfloritor, avea cel mai mare șantier naval, și mai cuprindea și o salbă de stațiuni care mai de care mai frumoasă și mai aducătoare de venituri la bugetul local. Toată cocalarimea din orașul de la malul mării era fericită, mai ales de ceva ani buni de când principala trăsătură a orașului era, în sfârșit, MODERNITATEA, dar nu o modernitate din aia, obișnuită, ci una obținută cu greu preț de toți primarii, câți s-au perindat, ai orașului!

Fiecare scară de bloc avea un R.C. – Responsabil cu Cheia. Era vorba despre cheia boxei în care stătea încuiat A.M.P-ul – Aspiratorul de Mare Putere. În fiecare sâmbătă la 10 fix toți Locatarii Aspiranți de Serviciu – L.A.S. de la toate scările orașului aspirau de praf gazonul sintetic din fața scării de care răspundeau. Ștergerea prafului de pe toate florile de plastic din fața blocului intra în atribuțiile zilnice ale femeilor de serviciu.

Nu mai existau fluturi, albine, și nici păsărelele nu se mai spârcâiau peste tot, prin spațiul public ca înainte. Cel mai ușor de întreținut era fototapetul aplicat pe blocuri cu cel mai strașnic adeziv. Pe toate fototapetele erau reprezentați copaci. Copaci perfecți! Erau atât de bine realizați încât, dacă nu erai foarte atent puteai să juri că sunt adevătați arborii ăia! Parcul de lângă portul turistic era acoperit cu o cupolă uriașă. Zona era închisă bine vara pentru că în zilele caniculare exista riscul ca gazonul sintetic să se deformeze de la căldura în exces. Dar aparatele de aer condiționat salvau situația.

Toate străzile miroseau a detergent și nimic nu se făcea doar de ochii Europei, ca în alte părți.  Gunoiul, sortat pe 7 categorii, era cules dis de dimineață de 7 mașini diferite care îl duceau iute ca gândul spre a fi procesat. Uneori deasupra orașului se porneau sirenele: câte o sămânță mai rebelă încolțise străpungând îmbinarea plăcilor de gazon sintetic. Mașinile și utilajele cu sigla Copacul Perfect apăreau ca din pământ și din ele țâșneau echipele speciale de intervenție și rezolvau imediat problema. Unde nu dovedea pesticidul Rade-tot, reteza drujba! Plantele prohibite erau duse repede după un deal de lângă șoseaua de centură și îngropate în pământ să li se piardă urma.

Dar orașul nu fusese întotdeauna atât de minunat! Până la legea locală care interzicea orice plantă vie, spațiile verzi ale urbei fuseseră pline de copaci strâmbi, găunoși, cu frunze care se îngălbeneau și toamna umpleau parcurile de mizerie, în restul timpului fiind plini de toate soiurile de gângănii scârboase și mai ales căpușe!

Ce mai, era un adevărat TALMEȘ-BALMEȘ! Dar de când toate astea au fost înlocuite cu copacii perfecți de pe fototapete, cocalarimea nu putea decât să îi fie recunoscătoare geniului și perseverenței domnului Rad Tot. În marea lui  înțelepciune, el trecuse cu eroism peste orice piedici, opreliști și agresiuni din partea populației care nu era înainte conștientă de binefacerile plasticului! Un farmec aparte al orașului era datorat miilor de ghivece cu flori din plastic sau hârtie creponată de la ferestrele bunilor locatari (ale celor care știau să respecte legea lui Rad Tot împotriva plantelor)!

Și? Veți întreba voi. Ce se întâmplă în poveste? Și, nimic, vă voi spune. Orașul de plastic al domnului Rad Tot e o lume perfectă, gândită și proiectată în urmă cu mulți ani, spre fericirea tuturor celor asemenea lui! Or, într-o lume perfectă nu se nasc intrigi. Totul e bine, și nu se întâmplă nimic niciodată!

Dragii mei, înainte de a încăleca pe o șa, vă rog să nu uitați: nimic nu era perfect în orășelul nostru înainte de Copacul perfect!

Diana Terente

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*