Ultimele Știri

Portretul robot al alegătorilor Partidului Poporului – Dan Diaconescu

Fondat la data de 19 septembrie 2011, primele alegeri electorale la care PP-DD participă sunt alegerile locale din luna iunie 2012. În contextul conflictului dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Viorel Ponta împreună cu Uniunea Social Liberală (2011-2012), campania PP-DD s-a focalizat asupra mesajelor privind schimbarea puterii politice din acel moment.

Construit în jurul liderului Dan Diaconescu şi beneficiind de mediatizare prin intermediul postului de televiziune OTV, PP-DD și-a recrutat, în special, electoratul din rândul persoanelor al căror nivel de şcolaritate corespunde studiilor primare, acest fapt putând fi observat empiric atunci când se analizează campania electorală a partidului din această perioadă, precum şi profilului principalului actor media care a contribuit la promovarea mesajelor de campanie, şi anume, OTV.

În acest sens, un aspect important rezidă din faptul că, atât Dan Diaconescu, cât şi OTV, au devenit cunoscuţi în spaţiul public datorită emisiunilor de showbiz, un exemplu elocvent în acest sens fiind reprezentat de emisiunile dedicate dispariţiei avocatei Elodia Marilena Ghinescu (septembrie 2007), moderate de către Dan Diaconescu.

Având în vedere aceste aspecte, se observă o tendinţă a electoratului cu studii primare de a vota Partidul Poporului – Dan Diaconescu, înregistrând însă variaţii la nivelul judeţelor, întrucât nivelul de şcolaritate nu este uniform în fiecare judeţ. Astfel, întrebarea centrală este următoarea: Cine votează cu PP-DD ? Care este profilul votanţilor la primele alegeri la care participă PP-DD ?

Prin urmare, scopul acestui articol se focalizează asupra identificării raportului dintre nivelul studiilor primare şi scorul electoral obţinut de candidaţii PP-DD la alegerile locale pentru primăriile din municipiile, oraşele şi comunele din cele 41 de judeţe ale României.

Totodată, prin acest demers, îmi propun să observ excepţiile de la regulă, de a vedea ce modificări se înregistrează la nivelul județelor, realizând astfel o interpretare a rezultatelor dintr-o perspectivă comparativă. Astfel, am centralizat date din 95 municipii, 195 orașe și 2159 comune, în total 2449 localităţi, fiind omise acele localităţi unde PP-DD nu a avut candidat, avȃnd drept surse BEC, respectiv INS.

Astfel, rezultatul obţinut reflectă faptul că PP-DD reprezintă un exemplu paradoxal: pe de o parte, este construit în jurul imaginii liderului, în persoana lui Dan Diaconescu, pe de altă parte, electoratul se grupează în jurul unor caracteristici socio-demografice foarte bine definite.

Acest aspect poate fi explicat prin intermediul modului în care Dan Diaconescu, respectiv PP-DD, şi-au construit campania electorală, în special, în ceea ce priveşte electoratul ţintă. Spre exemplu, emisiunile postului de televiziune al lui Dan Diaconescu, OTV, au înregistrat un rating semnificativ în rândul populaţiei cu studii primare, de etnie rromă: cazul Elodia, precum şi emisiunile cu mesaje “senzaţionale” moderate de Dan Diaconescu.

Se poate aşadar, afirma faptul că, o caracteristică a profilului electoratului PP-DD este dimensiunea absolvenţilor de studii primare: În localităţile/circumscripţiile unde există un număr semnificativ de absolvenţi cu studii primare, votul pentru candidaţii PP-DD creşte semnificativ.

O explicaţie pentru acest fenomen constă în faptul că PP-DD, un partid nou-înfiinţat, s-a definit drept un partid care doreşte să învingă “ciocoii” din politica românească, adresând astfel atacuri jignitoare la principalele forţe politice aflate la guvernare în ultimii 20 de ani, şi anume, USL (PNL, PSD, PC), PDL.

Drept urmare, electoratul PP-DD a cuprins, în principal, pe cei dezinteresaţi sau nemulţumiţi de guvernările post ’89. În plus, prin promisiunile populiste ale PP-DD, precum şi prin spectatorii postului OTV, mesajele transmise au avut un impact, în special, asupra cetăţenilor cu un nivel al şcolarităţii sub medie, şi anume, asupra celor cu studii primare, care nu au absolvit liceul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*