Ultimele Știri

Poroșenko: Acordul de la Minsk este doar o ‘pseudo-încetare a focului’

Petro Poroșenko

Acordul de la Minsk încheiat cu separatiștii proruși în luna februarie reprezintă o ‘pseudo-încetare a focului’ în estul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un interviu care urmează să fie transmis miercuri seară de postul de televiziune german ZDF, potrivit Reuters.

Poroșenko și cancelarul german Angela Merkel au avut convorbiri miercuri, la Berlin. Înaintea întâlnirii, șefa executivului german a spus că acordul de la Minsk încă este încălcat în mod constant.

Tot miercuri, secretarul de stat american John Kerry a cerut oprirea luptelor din zona orașului de coastă Șirokino, în timp ce NATO i-a susținut solicitarea oficialului american ca Rusia să pună în practică deplin acordul de încetare a focului în Ucraina.

Potrivit unor fragmente din interviu difuzate anterior în presă, Petro Poroșenko a răspuns ”în mod clar” atunci când a fost întrebat dacă orașul Mariupol se află sub amenințarea ca separatiștii ruși să creeze un coridor de legătură cu Crimeea.

Rusia respinge acuzația că furnizează trupe sau arme rebelilor separatiști proruși din estul Ucrainei și acuză Kievul că a încălcat acordul de încetare a focului semnat la Minsk pe 12 februarie.

Capturarea portului Mariupol ar putea ajuta separatiștii să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk, pe care le controlează în estul Ucrainei.

Ucraina se teme și că astfel forțele susținute de ruși ar putea avansa de-a lungul coastei sale sudice până în peninsula Crimeea, care a fost anexată de ruși în martie anul trecut.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*