Ultimele Știri

Ponta vrea TVA de 20% de anul viitor și de 9% la alimente

victor ponta reducere tva

Ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, a prezentat, astăzi, în ședința de guvern modificările pe care le propune la Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală, în baza cărora premierul Ponta anunță că de anul viitor se prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.

„În baza tuturor reglementărilor pe care le introducem, cota generală de TVA va scădea la 20% și cota pentru produse alimentare de bază la 9%”, a anunțat premierul la începutul ședinței de guvern.

Șeful Executivului i-a cerut ministrului de Finanțe să prezinte „schematic” Guvernului noile coduri fiscale, iar ulterior să discute cu parlamentarii și cu mass-media.

„Astăzi este o primă prezentare, aveți la dispoziție o lună de zile. Mergeți în comisiile de specialitate (…) să adoptăm aceste noi coduri până la sfârșitul sesiunii și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016”, a precizat premierul Ponta.

De asemenea, premierul a spus că în acest fel „oamenii vor avea timp să se învețe cu noile reguli fiscale”, iar acestea „vor fi mai simple și vor îndrepta aberațiile” existente.

În cazul microîntreprinderilor, Guvernul va introduce cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi. Impozitul pe construcţiile speciale va fi eliminat, iar accizelor ar urma să scadă.

De altfel, ministrul de Finanțe a subliniat că Noul Cod Fiscal prevede „peste 600 de modificări și completări”, care reprezintă „viziunea pentru anul 2030”, iar impactul tuturor măsurilor propuse de Guvern pentru anul viitor este de 16,2 miliarde de lei brut, respectiv 6,8 miliarde de lei net.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*