Ultimele Știri

Ponta şi Oprea consolidează statul poliţienesc

oprea-ponta

Ministerul Afacerilor Interne reprezintă principala instituţie de represiune a statului. Într-o democraţie instituţiile cu atribuţii în executarea măsurilor de restrângere a unor drepturi fundamentale se află sub control civil, transparent şi funcţionează în cadrul unui sistem de acte normative extrem de exact care nu permite ca abuzul să devină o regulă.

Mai mult justiţia reuşeşte să menţină echilibrul între forţele de poliţie şi cetăţeni. Ani de-a rândul, după 1989, când am crezut cu toţii că România se va îndrepta spre libertate şi democraţie, sistemul a lucrat şi a creat un sistem de legi, hotărâri de guvern, ordine şi dispoziţii care dinamitează întreg fundamental statul de drept. Deşi Constituţia recunoaşte drepturile cetăţenilor, acest sistem bine ticluit de acte normative suprimă practic libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Sistemul veghează la menţinerea privilegiilor castei politice ilegitime şi a pârghiilor de îmbogăţire a acestora. Sistemele de control, parchetele şi DNA-ul acţionează strict la ordin politic. Însă mai apare o problemă: revolta cetăţenilor. Ca să se protejeze de furia populară se activează sistemul latent de acte normative care suprimă drepturile şi libertăţile fundamentale. În acel moment statul, prin aparatul represiv al MAI, Poliţie şi Jandarmerie, trece la atac asupra cetăţenilor revoltaţi pentru a-i adduce la tăcere prin amenzi, reţineri ilegale, arestări şi fabricarea de dosare penale. Exemplul cel mai concludent este cazul Pungeşti.

pungesti4

În 2010 ministrul Vasile Blaga anticipând mişcări de protest ca urmare a tăierilor salariilor a emis un ordin prin care Poliţia putea înfiinţa zone de siguranţă publică pe teritoriul României, zone în care, pentru a închide gura protestatarilor, se suprimau anumite drepturi civile şi aparatul poliţienesc primea drepturi sporite asupra populaţiei civile.

Se instaura o semi-dictatură prin intermediul Poliţiei şi jandarmeriei. Art. 12 alin (2) din Ordinul 60/2010 spunea “Constituirea zonei speciale de siguranţă publică are loc atunci când pe un spaţiu restrâns se concentra un fenomen infracţional – violenţe, trafic şi consum de droguri, prostituţie, etc.”

Acest articol a stat la baza înfiinţării Zonei speciale de siguranţă de la Pungeşti. După cum putem vedea, în textul articolului nu regăsim nimic pentru a justifica acel ordin al Şefului poliţiei Vaslui care a fost dat în 16 noiembrie 2013, nu pe 8 decembrie cum a fost agresiv comunicat de către instituţiile din Ministerul de Interne care dorea să dea o aparenţă de legalitate abuzurilor făcute sau pe care le pregăteau localnicilor.

Cum Constituţia şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului stabilesc foarte clar că interzicerea exercitării unor drepturi se poate face numai în cazurile expres limitative prevăzute de lege. Ori cazul Pungeşti a fost inclus la “etc”.

Un prim abuz extrem al MAI. Însă această situaţie a fost sesizată de societatea civilă şi ordinal nu mai putea fi aplicat în acelaşi mod în alte locuri. Cum societatea freamătă de nemulţumire şi revoltă, casta politică încearcă să îşi consolideze mecanismele de aparenţă legalitate pentru înăbuşirea încă din faşă a mişcărilor de protest.

revolutie 2012

Pe ascuns, fără dezbatere publică în luna aprilie a apărut Ordinul MAI nr 26/2015 care modifică aproape complet ordinul MAI nr 60/2010 şi dă practic mână liberă sistemului represiv să intervină asupra populaţiei civile aflată în exercitarea paşnică a drepturilor fundamentale. Astfel, art 12 este modificat: 3) Constituirea zonei speciale de siguranţă publică are loc …….. atunci când pe un spaţiu delimitat se concentrează un fenomen criminogen, precum şi în situaţia în care există date cu privire la posibilitatea tulburării ordinii şi siguranţei publice.”

Aşadar MAI legiferează abuzul contra drepurilor persoanelor şi introduce o prevedere în legislaţie care seamănă izbitor cu cele din perioada de apogeu a prigoanei comuniste. Mai grav, toate acestea se petrec simultan cu modificarea în Parlament a Codului penal şi Codului de procedura penală referitoare la măsurile privative de libertate ale aleşilor corupţi.

România a devenit stat poliţienesc cu acte în regulă.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Ponta şi Oprea consolidează statul poliţienesc

  1. berechet mariana // 22 mai 2015 at 16:47 // Răspunde

    Neaparat sa facem un baner mare pe care sa scrie : ” zona SPECIALA de siguranta publica ” ( si sa si justifican,nu ? ) Ord. MAI 60/2010 Art 12 (2) si Ord. 26/2015 Art 3. si sa inconjuram cu el Parlamentul sau MAI-ul !!!!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*