Ultimele Știri

Ponta: Decizia CE de includere a României în categoria ţărilor în dezechilibru este ‘onorantă’

Ponta

România a fost inclusă de Comisia Europeană în categoria ţărilor aflate în procedură de dezechilibru macroeconomic, o categorie „onorantă” în care se află şi alte state, deoarece şi-a îmbunătăţit echilibrul economic, dar are nevoie în continuare de măsuri în acest sens, afirmă premierul Victor Ponta.

Comisia Europeană a decis, ieri, includerea pentru prima dată a României în procedura de dezechilibru macroeconomic, iar premierul Victor Ponta a susţinut că decizia nu este rea, fiindcă se află şi alte state pe lista respectivă.

„În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice – şi, slavă Domnului, România nu este acolo – categorii de ţări cu deficit excesiv – şi iarăşi nu suntem acolo,  şi o categorie – în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda – de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens”, a arătat Ponta.

El a adăugat că din constatările Comisiei Europene rezultă că România a făcut mari progrese faţă de perioada crizei din 2010, dar trebuie în continuare să ia măsuri, ca şi alte state, pentru a întări echilibrul macroeconomic, iar unul din motivele deciziei luate la Bruxelles s-a bazat pe intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a renunţa în acest an la programul de asistenţă externă, cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. 

Oficialii europeni au mai arătat că, în România, dezechilibrele au fost semnificativ reduse, dar rămâne un risc al implementării reformelor, având în vedere că autorităţile intenţionează să iasă din programul de asistenţă externă în acest an, astfel că este necesară o monitorizare.

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere pentru preîntâmpinarea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice în cadrul Uniunii Europene.

Statele membre care fac parte din zona euro şi care nu dau curs recomandărilor formulate în cadrul procedurii de dezechilibru excesiv pot face obiectul unor sancţiuni progresive, care pot varia de la un depozit purtător de dobândă până la amenzi anuale. Depozitul purtător de dobândă sau amenda ar trebui să reprezinte 0,1% din PIB.

Prima reacţie negativă din mediul politic a venit din partea prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, care a transmis un comunicat, în care îl acuză pe premierul Ponta şi miniştrii săi că ”au reuşit să rupă definitiv relaţia specială pe care ţara noastră o avea cu oficialii Comisiei Europene”, gest care va costa bugetul de stat milioane de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*