Ultimele Știri

Ponta atacă din nou Ungaria: Facem și noi un zid! Dacă ucid niște copii, niște femei?

ponta

Premierul Victor Ponta susţine că anumiţi lideri maghiari trebuie ţinuţi închişi şi se teme că militarii unguri ar putea deschide focul împotriva refugiaţilor, realtează ziare.com.

„Unii oficiali maghiari ar trebui să-i ţinem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa şi să spună lucruri ciudate. Pot să fie, printre refugiaţi, şi terorişti. Ungaria, prin faptul că ridică un gard şi aruncă problema în România, Serbia, Austria, se scoate din Europa.

Noi suntem mai europeni decât ei. Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?”, s-a întrebat, retoric, Victor Ponta la Antena 3.

Premierul a precizat că „România are, în partea de est, un conflict mult mai grav, în Ucraina”.

„În Moldova sunt tulburări şi probleme foarte mari. Ideea că cineva pune un zid cu câini şi cu militari nu va rezolva problema, sperând să o arunce la români, la sârbi sau la austrieci. Facem şi noi un zid, face şi Austria un zid, ce am rezolvat?”, a continuat şeful Guvernului.

Ponta şi-a expus poziţia şi pe Facebook.

El a scris că nu doreşte să răspundă la provocările oficialilor ungari, „o ruşine pentru cultură şi valorile Uniunii Europene”. „Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!”, scrie acesta, făcând trimitere la o ştire potrivit căreia Guvernul ungar respinge toate criticile primite pentru politicile antiimigrație.

„Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultură şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!„, continuă premierul român.

Acesta arată că „sârmă ghimpată, legile agresive, închisorile şi brutalitatea cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arată că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”.

Ponta încheie arătând că Ungaria este în contradicţie cu valorile europene: „Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!”.

Anterior acestor luări de poziţie, Ministrul ungar de Externe ungar l-a criticat pe premierul român Victor Ponta în legătură cu o declaraţie legată de modul în care imigranţii sunt trataţi de vecinii noştri.

„Minciuni sfruntate şi o poziţie nedemnă pentru un lider politic al secolului 21”, a spus Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe. El consideră că fragilitatea poziţiei lui Victor Ponta şi criză politică internă l-au făcut pe şeful Executivului de la Bucureşti să facă „declaraţii extremiste, mincinoase”.

„Guvernul ungar respinge cu fermitate declaraţiile lui Victor Ponta şi cere primului ministru român să înceteze minciunile la adresa Ungariei”, mai spune oficialul maghiar.

Declaraţia care a pus pe jar Ungaria a fost făcută de premierul român, luni, la Târgu-Jiu.

„Problema ţine de capacitatea noastră logistică de a-i trata pe acei oameni că pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bată şi înseriaţi. Nu sunt de acord cu asta”, a transmis Victor Ponta.

Peter Szijjarto a anunţat şi că Ungaria face planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul crizei imigranţilor. În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că nu este un gest corect din punct de vedere politic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*