Ultimele Știri

Ponta a cerut o disjungere în dosarul ‘Rovinari-Turceni’

ponta

Premierul Victor Ponta s-a prezentat joi la DNA, el fiind urmărit penal în dosarul ‘Rovinari-Turceni’. Acesta a declarat, la ieşirea din sediu, că a cerut procurorilor o disjungere din dosarul în care este anchetat.

Ce înseamnă disjungerea unui dosar?

Măsură dispusă de instanţă în vederea judecării separate a acţiunilor întrunite – iniţial sau prin conexare – în cadrul aceluiaşi proces. Reprezintă o măsură opusă conexării a două sau mai multe pricini civile între care există o strânsă legătură de obiect şi cauză juridică. Adeseori, se impune ca o consecinţă firească a depunerii tardive a unor cereri conexe cu cererea principală.

Astfel, potrivit legii, depunerea tardivă a cererii reconvenţionale şi a cererilor de introducere a terţelor persoane în procesul civil conduce, de regulă, la soluţionarea deosebită a acestora faţă de acţiunea principală; părţile pot consimţi ca, cererile conexe să se judece împreună, chiar dacă unele dintre ele au fost depuse tardiv.

Instanţa are dreptul de a dispune cererilor ori de câte ori soluţionarea lor împreună ar putea determina tergiversarea judecăţii. O asemenea măsură poate fi luată, de pildă, în ipoteza în care se constată că acţiunea principală este în stare de judecată, iar cererea accesorie sau incidentală se află doar în faza probatorie.

Instanţa la care au fost conexate cererile îşi va păstra competenţa şi după disjungere, astfel încât, ulterior, nu-şi va mai putea declina competenţa cu privire la cererea disjunsă. După disjungere, în procesul care nu este în stare de judecată se va analiza necesitatea suspendării până la rămânerea definitivă a hotărârii din celălalt proces. În cazul în care cererile au fost conexate din eroare, nefiind întrunite condiţiile de admisibilitate prevăzute de lege pentru una dintre cereri, după disjungere se va discuta direct admisibilitatea acesteia şi nu se va mai suspenda judecata.

Premierul a cerut disjungerea dosarului deoerece asta ar presupune o pedeapsă mult mai mică, deorece nu s-ar mai putea vorbi despre un grup de crimă organizată.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat la 5 iunie că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

În 13 iulie Victor Ponta a fost anunțat de procurori că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile și că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari—Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat, premierul prevalându-se de dreptul la tăcere.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații”, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

Conform DNA, în urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că, la 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Dan Șova, și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta VicVictor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*