Ultimele Știri

Ponta 9%, TVA redus pentru toate produsele alimentare, începând de la 1 iunie

Victor-Ponta

Guvernul Ponta a luat o măsură excepțională printr-o ordonanță de urgență, care  prevede scăderea TVA la 9% pentru toate produsele alimentare, cota fiind aplicată și la toate serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie anul acesta.

„Am luat decizia și azi aprobăm ordonanța de urgență prin care absolut toate produsele alimentare vor avea TVA de 9% de la 1 iunie. (…) Această cotă se va aplica și la toate serviciile de alimentație publică”, a spus Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru ”animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea şi accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar şi pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.

Totodată Guvernul a decis reducerea cotei TVA şi la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.

”Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament”, se arată în prezentarea susţinută de premier în şedinţa de Guvern.

Impactul măsurii este de 5 miliarde de lei pe an. ”După cum aţi văzut aceşti bani îi avem după primul trimestru (…) E foarte clar că ne permitem această măsură”, a precizat Ponta.

Din datele prezentate reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puţin decât suma bugetată.

Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

”Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.

În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*