Ultimele Știri

Pomul care produce 40 de tipuri de fructe

Profesorul Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse şi-a dedicat nouă ani din viaţă pentru a cultiva un singur pom. “Am dorit să pun o livadă întreagă într-un singur pom”, a explicat acesta.

O singur copac poate produce 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare. Pentru a realiza acest pom unic, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari.

“Ceea ce fac este să crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” povesteşte Van Aken. După încă doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, arată Van Aken.

tree-of-40-fruit-1

Volumul efortului depus face ineficientă utilizarea acestui tip de copac în pomicultură. Ca realizare artistică, autorul îl consideră valoros: “Nu va elimina foametea la nivel mondial. Dar ar putea inspira o abordare în acest sens”.

Van Aken a realizat un grafic al perioadelor de înflorire, putând controla astfel culorile folosind anumite perioade pentru altoire.

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora atacurile de la 11 septembrie. Numărul 40 reprezintă un punct “situat între finit şi infinit” şi are rezonanţe biblice, potrivit lui Van Aken, care aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi de ploi din povestea lui Noe. Diversitatea pomului simbolizează creşterea, speranţa şi înnoirea, repere importante pentru lumea de după 11 septembrie.

tree-of-40-fruit-3

Deşi poate părea abstract pentru unii, Van Aken speră ca oamenii să recunoască adevărata valoare a proiectului său: “Ziua de 11 septembrie 2001 a fost atât de tragică pentru mine. Nu cred că poate fi creat ceva care să simbolizeze corespunzător acea tragedie. Este înfiorător”.

În prezent, 14 din pomii lui Van Aken, fără a-i pune la socoteală pe cei doi pe care îi are în curte, pot fi găsiţi pe tot cuprinsul Statelor Unite. Planul său este să realizeze o livadă plină cu astfel de pomi în Portland, Maine.

tree-of-40-fruit-5

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*