Ultimele Știri

Polonia și Suedia au semnat un acord de cooperare militară

polonia suedia

Miniștrii polonez și suedez ai apărării, Tomasz Siemoniak și Peter Hultqvist, au semnat luni la Varșovia un acord-cadru de cooperare militară, în contextul conflictului din Ucraina și a anexării Crimeii de către Rusia, relatează AFP.

Ministrul polonez Tomasz Siemoniak a deplâns faptul că ‘marea păcii, Marea Baltică, a devenit o mare a pericolelor’, și a subliniat că Polonia este în favoarea consolidării cooperării între NATO și Suedia, care este nu este membru al Alianței.

Ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist a menționat la rândul său că ‘activitatea Rusiei în Marea Baltică’ — unde trecerea navelor de război rusești a devenit frecventă în ultimul timp — a determinat țara să ia ‘două decizii strategice’: creșterea bugetului apărării cu 11% pe cinci ani și consolidarea cooperării cu NATO și cea bilaterală cu membrii Alianței.

Consolidarea cooperării dintre Suedia și NATO a fost recent denunțată de Moscova, care a amenințat Stockholmul cu ‘represalii’ în cazul aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Suedia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei în urma declarațiilor Moscovei.

Cei doi miniștri au evocat în termeni generali ‘dialogul lor strategic’ și inițiativele de cooperare, inclusiv exercițiile comune pe care forțele armate din cele două țări trebuie să le lanseze în următoarele luni, fără a intra în detalii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*