Ultimele Știri

Polonia refuză să preia mai mulți refugiați

Varșovia și-a manifestat disponibilitatea de a găzdui numai 2.000 de refugiați în următorii doi ani

Polonia, prin vocea președintelui Andrzej Duda, a refuzat propunerea Germaniei de a primi mai mulți refugiați musulmani, motivând că țara sa nu are capacitatea de a-i găzdui. Discuțiile s-au desfășurat în cadrul unei vizite oficale a președintelui polonez la Berlin, unde s-a întâlnit cu omologul său german Joachim Gauck.

În luna aprilie, Comisia Europeană a propus un sistem de creare a unor cote obligatorii de repartizare a refugiaților între țările membre. Șefii de stat și de guvern din statele Uniunii Europene, reuniți la Consiliul European din 25 iunie 2015, nu au sprijinit inițiativa executivului UE.

S-a stabilit ca într-o primă etapă să fie repartizați 60.000 de refugiați veniți din Siria și Eritreea, dintre care României i-ar reveni 2.362, potrivit unui algoritm ce are în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.

Polonia se confruntă cu un val de refugiați din Donbas (estul Ucrainei), în urma războiului cu separatișii pro-ruși. Escaladarea conflictului ar putea determina ca un număr și mai mare de localnici să plece către vest. În aceste condiții, s-a considerat că aceasta nu poate să-și asume responsabilitatea și pentru alte mii de refugiați, veniți din diferite zone de conflict de pe Glob.

Potrivit ultimelor date comunicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), de la începutul acestui an, în total 322.914 refugiați veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia au reușit să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană. 

Prioritatea principală pentru țările europene sunt imigranții veniți din zonele de conflict, cum ar fi cei sirieni. Pentru aceștia, Germania, principala țintă a refugiaților, este dispusă să aprobe cererile de azil.

Președintele polonez, investit în funcție cu doar trei săptămâni în urmă, s-a menținut ferm pe poziții. Acesta a recomandat să se măsuri urgente pentru combaterea cauzelor care au condus la actualul val de refugiați, referindu-se la traficanții care aduc ilegal acești imigranți în Europa.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*