Polonia: Executivul condus de Donald Tusk se face vinovat de tragedia de la Smolensk

  • Adrian Marinescu
  • 11 aprilie 2016
  • Externe
smolensk

Liderul partidului de guvernământ polonez, Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat luni pe preşedintele Consiliului European şi pe fostul premier polonez, Donald Tusk, că poartă responsabilitatea pentru tragedia aviatică de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 95 de persoane, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynki, transmite Reuters.

”Unii au vrut să ucidă amintirea, iar alţii s-au temut de ea. Pentru că cineva a fost responsabil pentru această tragedie, cel puţin în termeni morali, în ciuda motivelor pe care le avea. Fostul executiv este responsabil pentru asta. Nu guvernul lui Kopacz, ci cel al lui Donald Tusk”, a precizat Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte decedat la Smolensk.

Donald Tusk era prim-ministrul Poloniei la 10 aprilie 2010, atunci când avionul prezidenţiabil s-a prăbuşit în apropiere de pista de aterizare a aeroportului Smolensk, iar toţi cei 95 de pasageri şi-au pierdut viaţa. El a fost urmat în funcţie de protejata sa, Ewa Kopacz, după ce a preluat şefia Cosiliului European.

De altfel,  nu este pentru prima dată când Jaroslaw Kaczynski îl acuză pe premier că este vinovat în mod indirect pentru accident, care ar fi fost în opinia sa un rezultat al neglijenţei executivului.

Duminică dimineaţă, preşedintele polonez Andrzej Duda s-a adresat miilor de polonezi adunaţi în faţa palatului prezidenţial pentru a onora victimele tragediei.

Duda le-a cerut polonezilor să se ierte unii pe alţii şi să treacă peste diferendele lor politice, însă Kaczynski a apărut în faţa aceluiaşi eveniment, susţinând că nu de iertare este nevoie.

”Iertarea este necesară, însă iertarea trebuie să vină după ce cineva şi-a recunoscut vina şi o pedeapsă corectă a fost administrată. De asta avem noi nevoie”, a precizat Jaroslaw Kaczynski.

Comemorarea victimelor are loc în contextul unor relaţii din ce în ce mai tensionate între Varşovia şi Moscova, după ce partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a adus din nou în discuţie teoria conspiraţiei în ceea ce priveşte accidentul aviatic.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte decedat în tragedia de la Smolensk, a susţinut că are dovezi care demostrează că avionul prezidenţial s-a rupt în bucăţi în aer, după ce a fost atacat în timp ce se apropia de pista de aterizare.

Mai mult, ministrul Apărării Antoni Macierewicz a acuzat că accidentul aviatic de la Smolensk este de fapt un atac terorist comis de Kremlin.

Un grup de deputaţi polonezi au lansat recent o nouă investigaţie a accidentului, care reprezintă cel mai mare dezastru din Polonia după cel de-al doilea război mondial.

Moscova a negat în repetate rânduri acuzaţiile lansate de PiS, susţinând că sunt absurde, în timp ce ancheta oficială condusă de experţi polonezi şi ruşi a concluzionat că a fost vorba de o eroare umană comisă de piloţi, care nu au luat toate măsurile necesare pentru a ateriza în siguranţă în condiţii de ceaţă deasă.

Duminică, Jaroslaw Kaczynski, împreună cu premierul Beata Szydlo, alţi oficiali guvernamentali şi rude ale victimelor au luat parte la ceremoniile de depunere a coroanelor la mormintele celor decedaţi în tragedie.

Printre victime se numărau deputaţi din mai multe partide politice, comandaţi ai forţelor armate, rude ale ofiţerilor ucişi în masacrul de la Katyn şi ultimul preşedinte în exil al Poloniei, Ryszard Kaczorowski.

Victimele mergeau la Katyn, unde urma să aibă loc o ceremonie în memoria ofiţerilor polonezi masacraţi de serviciile secrete ruse în 1940. Timp de decenii Rusia a refuzat să-şi recunoască responsabilitatea pentru masacrul de la Katyn.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *