Ultimele Știri

Polonia: Alegeri prezidențiale între trecut și viitor – Komorowski vs. Andrzej

Andrzej Duda Andrzej Duda

Polonezi își aleg duminică viitorul președinte al țării în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Lupta pentru funcția de șef al statului se dă între conservatorul Bronislaw Komrowski și ultra-conservatorul Andrzej Duda. 

În cei cinci ani de mandat, Komorowski în vârstă de 62 de ani, a fost un președinte popular și era de așteptat ca acesta să câștige cu ușurință alegerile. Însă acesta a pierdut la limită în primul tur de scrutin în fața lui Andrzej Duda, un avocat în vârstă de 43 de ani, mai puțin cunoscut și membru al partidului Lege și Justiție. Lupta este foarte strânsă, iar sondajele de opinie nu au oferit un răspuns concludent în privința câștigătorului. Primul tur de scrutin a avut un vot mare de protest pentru un star rock, care a câștigat circa 20%  din voturile polonezilor.

Datorită acestui vot de protest există o șansă foarte mare pentru Andrzej Duda, deoarece aceste voturi vin din rândul tinerilor. Tinerii polonezi îl vor vota în mod sigur într-un procent mare pe Andrezj datorită campaniei sale energice, fiind și un motiv de schimbare la față pentru Polonia. Komorowski reprezintă Platforma Civică de centru-dreapta, coaliție aflată la guvernare încă din 2007. Acțiunile politice ale coliției de guvernare au dus la o erodare în relația cu cetățenii, fapt ce va reprezenta un punct în minus pentru Komorowski, și ar putea duce la pierderea alegerilor prezidențiale de către acesta.  

Bronislaw Komorowski

Bronislaw Komorowski

În primul tur nici un candidat nu a depășit pragul de 50% necesar pentru a câștiga postul de șef al statului. Bronislaw Komorowski, a preluat mandatul în urmă cu cinci ani după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit în accidentul aviatic de la Katyn. El este un candidat independent aliat Platformei Civice de centru-dreapta, care se află la guvernare din 2007. Andrezj Duda reprezintă partidul de opoziție Lege și Justiție, condus de fratele geamăn al fostului președinte Kaczynski, Jaroslaw. 

1024x1024

“Eu cred profund că victoria este încă în fața noastră”, a spus Andrzej după primul tur de scrutin. Dl. Duda a atras cel mai mult sprijin în regiunile estice mai conservatoare din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina și Belarus.

Rockerul Pawel Kukiz a ocupat locul al treilea în alegeri, câștigând peste 20 % din voturi în urma unui vot de blam dat clasei politice poloneze. Președintele are puteri limitate, dar este șef al forțelor armate și poate exercita dreptul de veto pentru noi legi. Alegerile prezidențiale vin înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă, și pot da indicii pentru șansele Platformei Civice aflate la putere pentru obținerea celui de-al treilea mandat.

1024x1024 (1)

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*