Polonezii vad în Rusia o ameninţare existenţială pentru Europa, mai mare decât Statul Islamic

  • Adrian Marinescu
  • 17 aprilie 2016
  • Externe
polonia

Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, susţine că Rusia reprezintă pentru Europa o ameninţare mai mare decât gruparea jihadistă Statul Islamic.

„În mod evident, activitatea Rusiei este un fel de ameninţare existenţială, pentru că această activitate poate distruge ţări”, a declarat Waszczykowski într-o dezbatere despre viitorului NATO, la Conferinţa anuală pe teme de securitate Globsec, care a început vineri, în capitala slovacă, informează News.ro.

„Ne confruntăm, de asemenea, cu ameninţări nonexistenţiale precum terorismul, marile valuri de migranţi”, a continuat el.

Statul Islamic este o ameninţare foarte gravă, „dar nu este o ameninţare existenţială pentru Europa”, a mai spus ministrul, ale cărui declaraţii au fost citate de agenţia PAP.

El şi-a reafirmat totodată speranţa că Summitul NATO prevăzut în iulie la Varşovia va consolida prezenţa forţelor diverselor state membre ale Alianţei pe flancul de est.

„Ar fi un simbol al hotărârii de a apara flancul estic. Putem discuta despre scala (acestei mobilizaăi – n.red.) “, a mai spus Waszczykowski.

Consolidarea capacităţii apărării colective va fi unul dintre principalele puncte din programul summitului, a subliniat, la rândul său, ministrul ceh de externe, Martin Stropnicky, apreciind că „Rusia nu trebuie să fie izolată”.

Marea Baltică, unde „Rusia testează capacităţile defensive ale NATO”, se pare că a devenit un focar de tensiuni, iar statele membre NATO din regiune se confruntă cu o presiune rusă sporită, a subliniat Stropnicky, potrivit agenţiei CTK, în contextul în care Suedia şi Finlanda sunt vizate de o puternică propagandă rusă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *