Poliţia germană suspectează că atacatorul s-a inspirat din masacrul de la Oslo,de acum exact 5 ani

  • Adelina Mitrache
  • 23 iulie 2016
  • Externe
atentat germania

Poliţia germană consideră că există legături „evidente” între atacul produs vineri la Munchen şi masacrul comis exact acum cinci ani la Oslo, în Norvegia, soldat cu 77 de morţi, relatează CNN.

În casa adolescentului german de origine iraniană au fost găsite indicii că ar fi efectuat căutări online despre atacuri armate. Conform revistelor Der Spiegel şi Bild, tânărul care a deschis focul la un resturant McDonald’s şi apoi în Centrul comercial Olympia din Munchen s-ar numi Ali David Sonboli. Poliţia nu a dezvăluit identitatea presupusului autor al atacului, precizând doar că acesta s-a născut în Germania. Adolescentul în vârstă de 18 ani s-a sinucis după ce a împuşcat mortal nouă persoane şi a rănit alte 21, trei fiind în stare critică. Surse citate de postul german N-TV afirmă că este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în anul 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen (landul german Baden-Württemberg). Un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane după care s-a sinucis, pe 11 martie 2009.

Atacul din Munchen s-a produs la exact cinci ani de la masacrul comis la Oslo, în Norvegia, de un militant de extremă-dreapta, existând indicii că actul din Germania ar putea fi opera unui naţionalist nemulţumit de politicile favorabile imigraţiei. Poliţia s-a grăbit să excludă ipoteza unui atac pe fondul nemulţumirii faţă de imigranţii extracomunitari veniţi în Germania. Pe 22 iulie 2011, un extremist de dreapta, Anders Behring Breivik, a omorât 77 de persoane, la Oslo, pentru că se opunea imigraţiei şi multiculturalismului. În acest context, anchetatorii germani cred că există legături „evidente” între cele două atacuri.

Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fi avut legături cu organizaţii teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online, a anunţat Poliţia germană.

„Autorul atacului nu pare să fi avut legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic”, a declarat, sâmbătă la prânz, Hubertus Andrä, şeful Poliţiei din Munchen.

Tânărul avea un pistol semiautomat de tip Glock, calibrul 9 mm, deţinut ilegal, şi circa 300 de gloanţe. Autorităţile germane încearcă în continuare să afle motivul care a declanşat actul adolescentului.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, adolescentul în vârstă de 18 ani ar fi avut recent probleme la liceu şi ar fi dezvoltat afecţiuni psihice asociate jocurilor violente online. Sursele citate sugerează că adolescentul german de origine iraniană ar fi avut simptome specifice Sindromului Amok, cu episoade de furie extrem de violentă împotriva oamenilor şi obiectelor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *