Poliţia foloseşte gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva unor manifestanţi anti-Renzi, la Napoli

  • Adrian Marinescu
  • 6 aprilie 2016
  • Externe

Poliţia italiană a recurs miercuri la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, în confruntări cu participanţi la un miting împotriva lui Matteo Renzi, în cursul unei vizite a premierului la Napoli, relatează Reuters.

Renzi a fost primit în cel de-al treilea cel mai important oraş italian – unde a venit să vorbească despre planuri de dezvoltare urbană a unui viitor sit industrial – de un grup ostil de aproximativ 1.500 de persoane.Unii dintre manifestanţi au aruncat cu artificii şi pietre şi au încercat să forţeze bariere rutiere instalate de poliţişti.

Protestatarii, care se opun acestor planuri, în care afirmă că nu a fost implicată şi comunitatea locală, au agitat efigii în mărime naturală care-l prezintă pe premier în chip de Pinocchio şi au strigat, în dialectul napolitan, „Renzi du-te acasă”.

Turişti străini au fost prinşi în aceste ciocniri, iar patru ofiţeri au fost răniţi uşor, potrivit presei locale.

Aceste demonstraţii au loc într-un context dificil pentru Renzi, după ce ministrul Industriei a demisionat săptămâna trecută, în urma izbucnirii unui scandal privind un presupus trafic de influenţă în legătură cu dezvoltarea unui câmp petrolier în regiunea Basilicata (sud).

Principalul partid de opoziţie, Mişcarea 5 Stele, a anunţat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, pe care-l acuză că este aservit unor grupuri de lobby.

 

Proteste violente în Napoli – VIDEO – AICI

Moţiunea, care cel mai probabil va fi supusă la vor săptămâna viitoare, are puţine şanse de succes, însă menţine presiunea asupra Guvernului înaintea alegerilor locale prevăzute în principalele oraşe italiene la sfârşitul acestei primăveri.

Renzi s-a aflat în mai multe rânduri în conflict cu primarul din Napoli, Luigi de Magistris, un fost magistrat de stânga care candidează pentru un nou mandat, favorit în sondaje, în faţa candidatului din formaţiunea lui Renzi.

De Magistris, care a declarat Napoli o „zonă fără Renzi”, l-a acuzat pe premier că a refuzat să-l implice în dezvoltarea fostului sit industrial Bagnoli, despre care afirmă că serveşte mai degrabă intereselor grupurilor din domeniul construcţiilor decât celor ale cetăţenilor.

Primarul a denunţat vizita lui Renzi drept „un podium electoral”.

Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) al lui Renzi rămâne cel mai popular partid din Italia potrivit sondajelor de opinie, însă popularitatea premierului a scăzut constant  în ultimul an.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *