Ultimele Știri

PNL vrea să-l demită pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Parlamentarii PNL vor să introducă o condiţie pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului în situaţia în care acesta refuză să conteste Ordonanţe ale Guvernului.

Mircea Toader, viceliderul deputaților PNL a făcut azi anunțul prin care politicienii vor depune în Parlament o inițiativă legislativă prin care vor să modifice Legea de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului. Mai mult, Mircea Toader a declarat că vor să îl demită pe actualul Avocat la Poporului, Victor Ciorbea. Liberalii sunt supărați că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze ordonanțe ale Guvernului care mai târziu s-au dovedit a fi neconstituționale printre care și legea privind migrația aleșilor locali.

”Am prevăzut două obligaţii ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui număr de 15 senatori sau 20 de deputaţi, şi de asemenea a 2.000 de cetăţeni, care sesizează Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituţională a unei ordonanţe de urgenţă, motivând şi opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred şi ce condiţii cred că ordonanţa respectivă a încălcat Constituţia”, a explicat deputatul PNL.

Mircea Toader a explicat că în cazul în care Avocatul Poporului nu sesizează de doua ori Guvernul pentru astfel de probleme, atunci acesta ar putea fi revocat din funcție. În plus, nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale.

Toader a subliniat faptul că, potrivit normelor constituţionale, singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională imediat după adoptarea unei ordonanţe a Guvernului este Avocatul Poporului.

Liberalii au precizat că proiectul prevede că eventualii candidaţi pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*