Ultimele Știri

PNL pierde frumos, moțiunea pică, Ponta scapă din nou

ponta

Update: 190 de parlamentari au lipsit astăzi de la moțiunea de cenzura, moment cheie pentru demiterea premierului urmărit penal Victor Ponta. 194 de voturi au fost pentru moțiunea de cenzură, 13 au fost împotrivă și șapte anulate.

Parlamentarii coaliției de guvernare PSD-UNPR-PC s-au abținut de la vot.


Astăzi are loc votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!”

Șansele ca această moțiune de cenzură să treacă sunt foarte mici, iar liberalii vor pierde frumos ca de obicei în fața colosului social-democrat. Partidele din coaliția de guvernare PSD-UNPR-PC se vor abține de la vot ceea ce prefigurează deja rezultatul votului și picarea moțiunii de cenzură a PNL. 

Moțiunea de cenzură privind votul prin corespondență și alegerile parțiale este semnată de 183 de senatori și deputați de la PNL, grupul popular și democrat, precum și parlamentari PSRO. PNL are în total 174 de parlamentari, iar PSRO are 12. Astfel, pentru a fi adoptată moțiunea, mai sunt necesare 92 de voturi pentru.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenți vineri, în sală, la dezbaterea moțiunii de cenzură, iar fiecare va vota după conștiință, dar nu împotriva acestui demers antiguvernamental. De asemenea, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a afirmat că a avut discuții cu liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, despre moțiunea de cenzură, precizând însă că, cel mai probabil, parlamentarii acestui partid vor susține Guvernul.

Pentru a fi adoptată, moțiunea trebuie să întrunească 278 de voturi favorabile. Rovana Plumb, ministrul Muncii, a declarat că PSD nu va vota vineri în Parlament la moțiunea inițiață de PNL.

„Vom fi în sală din respect pentru Parlament, dar e treaba Opoziției să adune voturile. Acest demers nu poate fi luat în calcul, nu poate fi decât generator de haos in politcă. Este vorba de o poziție pe care pe care orice formațiune o poate avea. Demersul de a introduce o moțiune e act democratic, e utilizat în Europa. Dar un partid decide cum să se comporte în situații de acest fel, e dreptul lui”, a spus Rovana Plumb, la Realitatea TV.

Liberalii solicită în moțiune retragerea încrederii Guvernului.

„Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageți încrederea acestui Guvern este faptul că și-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democrație”, susțin semnatarii moțiunii de cenzură, indicând dreptul la vot.

Potrivit PNL, „Guvernul Ponta a încălcat Constituția și a săvârșit abuzuri inimaginabile”.

PNL afirmă că moțiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe „incompetența” lui Victor Ponta și a miniștrilor săi, pe „proasta” guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, „operațiunea bacșișul”.

Liberalii consideră că singura soluție pentru deblocarea introducerii votului prin corespondență este schimbarea echipei guvernamentale. Moțiunea a fost depusă vineri, 5 iunie, și citită în plenul Parlamentului luni, 8 iunie. Victor Ponta s-a confruntat până acum cu două moțiuni de cenzură, pe 13 mai 2014 și pe 12 septembrie 2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*