Ultimele Știri

PNL cere audierea conducerii BNR în Parlament din cauza creșterii imense a francului elvețian

Francul elvețian a cunoscut un salt imens și riscă să facă probleme mari în rândul celor care au credite luate în această monedă. PNL cere audierea conducerii BNR la Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților.

„Situația financiară a numeroși români, care au contractat credite în franci elvețieni, este grav amenințată după ce Banca Naționala de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene. La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb. Consider că situația impune un răspuns urgent, pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă. Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situație, cer audierea urgentă a reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos”, spune Andreea Paul.

În comunicatul citat, Andreea Paul reia o serie de întrebări adresate în scris conducerii BNR, în urmă cu mai bine de un an:

„1. La ce sumă se ridică valoarea totală a creditelor în franci elvețieni ale populației?

2. Care este valoarea restanțelor pentru creditele în franci elvețieni și cât reprezintă aceasta din valoarea totală a creditelor neperformante?

3. Care sunt modalitățile luate în calcul de BNR pentru a-i proteja pe debitorii români care au credite în franci elvețieni de mișcările artificiale și brutale ale cursului?”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*