Ultimele Știri

Ploaie de meteori în noaptea de 12 spre 13 august

Priviţi spre cer în noaptea de 12 spre 13 august pentru că veţi asista la un spectacol impresionant. Perseidele, asociate cu cometa Swift-Tutle, sunt o prolifică ploaie de meteori care se manifestă în fiecare an de la jumătatea lunii iulie şi ating punctul maxim în august. Denumite după constelaţia din care provin, Perseidele sunt doar o parte din numeroasele roiuri de meteori.Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat că maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va avea loc, anul acesta, în noaptea de 12 spre 13 august, în intervalul 23:00-5:00. Din cauza faptului că fenomenul coincide cu luna plină, vom putea vedea pe cer mai puţini meteori, adică doar pe cei mai spectaculoşi, nu şi pe cei slabi.

Fenomenul este vizibil cu ochiul liber

Cei care locuiesc în oraşele mari nu vor observa mulţi meteori pe cer, aceştia fiind cu precădere vizibili cu ochiul liber în zonele cu aer curat, neafectate de poluare. Zonele rurale sau cele de munte sunt cele mai avantajate, aici putând fi observaţi circa 100 de meteori pe oră. Perseidele pot fi observate în acest an şi în nopţile premergătoare sau cele de după 13 august, activitatea lor durând până în jurul datei de 24 august. Cea mai bună perioadă este de la miezul nopţii până dimineaţa.
Ce se va vedea?

Privind bolta cerească vom vedea stelele şi Calea Lactee, iar printre stele va apărea o dâră luminoasă care durează mai puţin de o secundă. În trecut, oamenii credeau că aceste dâre lminoase sunt de fapt stele căzătoare, ceea ce era greşit. În credinţa catolică, Perseidele sunt considerate lacrimile Sfântului Laurenţiu, deoarece fenomenul apare în jurul datei sărbătoririi lui, pe 10 august.
Perseidele nu trebuie confundate cu ploaia de stele, un fenomen foarte rar, dar de o intensitate mult mai mare, când pot fi observaţi câţiva mii de meteori pe oră.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*