Ultimele Știri

”Ploaie” cu rumeguş la Sebeş | Kronospan, poluatorul care a distrus un oraș

rumegus sebes

Orașul Sebeș a fost acoperit luni seara cu un strat subțire de rumeguș. Oamenii au postat imagini cu praful depus pe mașini și haine pe facebook, astfel au devenit virale în scurt timp. Marele poluator din zonă, Kronospan, se face vinovat pentru acest fenomen. 

12141658_10208824248153641_3114681166922786792_nMii de oameni au protestat ani la rând și au cerut închiderea fabricii de la Sebeș, însă fără niciun rezultat. Mafia Sweingofer este de neatins. Compania care dețin Kronospan, Holzindustrie Sweingofer are parte de un ajutor teribil, chiar dacă s-au făcut presiuni uriașe din partea societății civile. La Kronospan este adus de cele mai multe ori lemnul tăiat ilegal din pădurile României, dar să nu divagăm de la subiect. 

Luni seara în jurul orei 18.00, la Sebeş s-a lăsat ploaia, însă nu o ploaie de primăvară cu picuri mari şi reci ci una de „lemn”. Oraşul a fost acoperit de o ploaie cu microparticule de rumeguş. Praful s-a depus atât pe vehiculele oamenilor cât şi pe haine şi pe rufele puse la uscat. Mai grav este că aerul este de nerespirat, potrivit celor din Sebeş.

  „În Kogălniceanu nu poţi respira dacă stai afară. Dacă deschizi geamul seara să aeriseşti îţi intră fum în casă.Ieri pe la ora 20.00 eram pe strada Viilor şi era un fum care cu cât mă apropiam de Kogălniceanu era tot mai puternic şi ce credeţi, surpriză, la Casa de Cultură arata că e bun aerul!! Ce să mai zicem.. înghiţim în sec dacă putem”, spune un cetăţean.  

„La ora 16.00 când a ajuns soţul meu acasă a început să-mi povestească că aşa ceva nu a văzut în viaţa lui…. Că pur şi simplu zici că plouă cu nisip”, spune un alt sebeşan.

12814373_1065160423544537_4468769139380566001_nUn alt comentariu la fotografiile în care se vede ploaia de praf spune: „Degeaba că la nimeni nu îi pasă de vieţile noastre şi ale copiilor noştrii …păcat un oraş aşa frumos şi liniştit….. mulţumim tuturor care au acceptat să se facă această fabrică în oraşul nostru.” Poluarea a fost semnalată şi în comuna Săsciori, la aproximativ 10 km de Sebeş.  

”La atingere nu pare a fi rumeguş ci nisip foarte fin… Se poate sa fie adus de vânt din Sahara sau ….? Sunt curioasa ce spun cei de la Mediu”, spune un alt locuitor al oraşului. 

Staţia amplasată în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor a aratat în tot acest timp că aerul este curat. Mai mulţi locuitori au sesizat APM şi Garda de Mediu Alba şi spun că vor ieşi din nou în stradă pentru a protesta împotriva poluării. Astfel de evenimente au mai avut loc în ultimii ani şi au fost provocate de defecţiuni la instalaţiile companiei Kronospan.   

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*