Ultimele Știri

Pleșu:„Deageaba încearcă unii oameni bogaţi să dea cadouri sau bani unor biserici ca să fie iertaţi de păcate, la Dumnezeu nu se umblă cu pile sau cu mită cum se umblă în guvern”

andrei plesu

Andrei Pleșu prezintă, în contextul sărbătorilor de iarnă , câteva “perle” școlare despre religie. E vorba de răspunsuri recoltate după 1990, dar înainte ca religia să fie materie de studiu gimnazial, explică acesta în articolul său de pe Adevărul.

“Vorbele de duh” ale elevilor sunt “culese” de profesorul Dorel Zoica, “cel mai inspirat, mai îndrăzneţ, mai subtil profesor de creativitate”, conform scriitorului.

Întrebați de ce Moș Crăciun nu este pictat pe pereții bisericilor,  elevii de atunci au spus că dacă cel care ne aduce cadouri în fiecare an s-ar regăsi printre sfinți “ar însemna să se facă din Casa Domnului parc de distracţii.” (Andrada Majearu, 11 ani) Sau: „Moş Crăciun nu apare pictat pe pereţii bisericilor, cu toate că el e bun şi vine din ceruri, pentru că Dumnezeu nu i-a făcut încă dosarul de sfînt .” (Ana Matei, 13 ani) Dar oare pruncul Iisus a primit şi El daruri de la Moş Crăciun? Răspuns: „Moş Crăciun nu i-a adus jucării lui Hristos cînd era copil pentru că atunci cînd Iisus era copil, tot copil era şi Moş Crăciun şi doar cînd au trecut anii, Crăciun a devenit un moş care face daruri la copii. El a ajuns aşa de bun deoarece s-a născut şi a copilărit cu Iisus Hristos.” (Ana Maria Corduş, 14 ani)

O situație care i-a indus în dificultate pe copii este legată de femeile-preoți. Acestea nu există în biserică pentru că “toţi credincioşii s-ar uita că cine ştie ce ochi frumoşi poate să aibă unele şi s-ar mai uita şi la fustă, în loc să se uite la rugăciuni.” (Dana Mirela Pinţă, 12 ani)

Despre cum poți să-ți “rezervi” un loc în Rai, copiii au păreri diferite. Unii sunt de părere că dacă ai bani poți să faci daruri bisericii și atunci ți se iartă din păcate, alții sunt de părere că “la Dumnezeu nu se umblă cu pile”.

„Oamenii bogaţi care fac daruri bisericilor, dacă au păcate mari sunt scutiţi 15-20% de pedeapsă, nu 100% cum cred ei.” (Cătălina Ichim, 12 ani şi nouă luni) Sau: „Deageaba încearcă unii oameni bogaţi de acum să dea cadouri sau bani unor biserici ca să mai fie iertaţi de păcate cînd mor, pentru că la Dumnezeu nu se umblă cu pile sau cu mită cum se umblă în guvern sau în parlament.” (Adnana Mezorea, 13 ani)

Cum se vorbeşte în lumea de dincolo? „În rai şi iad se vorbeşte doar cu interjecţii; în iad cu: Auu, Vaaai, Aaah, Ooof, iar în rai cu: Mmm, Aaaa şi Yeees.” (Lucian Peia, 14 ani)

„După lectura acestei „apoftegme”, am la ce mă gîndi pînă la Crăciunul viitor”, spune Pleșu, nu înainte de a le ura cititorilor  “petrecere bună şi un an nou normal. Adică altfel decît pînă acum”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*