Ultimele Știri

Plata taxelor cu cardul ar putea deveni realitate

În curând cetățenii ar putea să scape de coșmarul de a sta ore întregi la cozi pentru a plăti taxe și impozite. Acest lucru poate fi realizabil numai dacă Ministerul Finanțelor Publice va reuși să publice în următoarele 10 zile un act normativ prin care să se poată implementa sistemul de plată cu cardul. În cazul în care, tot procesul legal se va desfășura în parametrii normali, în 6-12 luni România ar putea fi prima țara care va beneficia de un astfel de sistem.

”Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghişeu, dar și plata cu cardul online şi posibil alt acceptator de plată. Dacă vom implementa proiectul așa cum îl gândim în momentul de faţă cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparăm cu alte agenţii fiscale, din câte ştim sunt destul de avansaţi şi australienii în acest sens. În momentul când vom ieşi cu proiectul de ordonanţă vom vedea în ce formă este, dar este foarte posibil să fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, în conferinţa de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online.

Premierul aflat la conferință a mai precizat că Guvernul realizează cadrul legal şi acordurile, investiţiile urmând să fie făcute de emiţătorii privaţi (băncile).

Totodata Valentin Mavrodin, directorul general al Direcției de Trezorerie din MFP, a menționat că astfel Trezoreria va deveni acceptator de carduri și va putea oferii autorităților locale posibilitatea de a utiliza sistemul în mod gratuit. „De asemenea, mai avem un act normativ şi lucrăm cu două bănci mari pilot, cu CEC şi BCR, pe un produs unde persoanele fizice, clienţi ai acestor bănci, de peste 7 milioane, pot achita obligaţiile gratuit. Acest sistem vrem să-l conectăm la un moment dat cu aplicaţiile de internet banking ale băncilor – avem cadrul legal creat – şi atunci, dacă accesezi o interfaţă de internet banking, poţi să-ţi vezi obligaţiile de plată şi să le achiţi”, a spus Mavrodin.

În cadrul aceleași conferințe a fost lansată aplicația „Spațiul privat virtual”. Aceasta le va da contribuabililor, persoane fizice din București și Ilfov posibilitatea de a consulta online, pe site-ul ANAF, situația fiscală personală. În anul 2015 toate persoanele fizice și juridice vor putea să folosească acest sistem. Contribuabilii pot vizualiza online soldul obligațiilor neachitate, deciziile de impunere, nota privind obligațiile de plată, informațiile despre plata online, informațiile despre CAS declarate de angajator, a precizat ministrul Ioana Petrescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*