Ultimele Știri

Planurile partidelor privind alegerile anticipate

blaga gorghiu

În urma revoltei populare partidele se gândesc cum pot profita de urma urma ei și caută să lanseze diferite variante de guvern sau chiar alegeri anticipate.

Partidul Național Liberal a venit ca un vultur ce se aruncă asupra unui cadavru cu o propunere cinică: alegerile anticipate. Alegerile anticipate nu reprezintă dorința oamenilor care ies de 5 zile în stradă. Cetățenii cer o altă clasă politică și o schimbare a actualului sistem profun corupt care stă la bazele ei. 

În eventualitatea unor alegeri anticipate vom avea tot un Parlament supradimensionat cu circa 600 de parlamentari, fapt ce ar perpetua cu brio actuala clasă politică. Klaus Iohannis a promulgat pe 20 iulie Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Conform legii electorale nu pot avea loc modificări ale acesteia cu un an înaintea alegerilor.

În cazul în care avem anticipate se va lucra cu vechea lege electorală. Călin Popescu Tăriceanu spune că vom avea anticipate pe noua lege electorală, însă îl contrazice Comisia de la Veneția și chiar colegii lui de la Partidul Social Democrat. Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților este valabilă doar în cazul în care nu au fost efectuate modificări cu un an înaintea alegerilor, spune Comisia de la Veneția.

Conform noii legi electorale promulgate de Klaus Iohannis, urmează să avem 308 deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minorităților și 6 parlamentari ai diasporei. Un total de 466 de parlamentari, cu patru mai puțini decât în 2008 și cu 122 mai puțin decât în prezent, număr ce a reieșit din votul uninominal.

Partidul Social Democrat nu este de acord cu alegerile anticipate și așteaptă numirea unui premier din actuala coaliție de către Klaus Iohannis. Liviu Dragnea spune că nu ar fi oportune alegerile anticipate deoarece am putea avea instabilitate politică pe o perioadă îndelungată și asta ar putea amplifica inclusiv nemulțumirile din stradă. 

Societatea civilă consideră alegerile anticipate drept o perpetuare a clasei politice și asta ar elimina șansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentanților societății nereprezentate acum politic, care, în virtutea recentelor modificări ale legii partidelor, ar putea să participe la viitoarele alegeri parlamentare.

Acum cu toții așteaptă o decizie de la Klaus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*