Ultimele Știri

Planurile lui Putin cu privire la regiunea transnistreană: Moldova ar putea deveni parte a UE, integrându-se în România

Politolog rus: Moldova ar putea deveni parte a UE, integrându-se în România şi renunţând la regiunea transnistreană

putin

Andrei Piontkovski, politolog rus, a vorbit despre planurile lui Putin cu privire la regiunea transnistreană. Acesta a afirmat că Moldova ar putea deveni parte a Uniunii Europene și s-ar putea integra în România, dacă va renunța la regiunea transnistreană. Acesta a explicat de ce Republica Moldova nu se uneşte cu România şi a dezvăluit istoria apariţiei ideii de federalizare în spaţiul postsovietic.

Potrivit politologului, nu Putin este cel care a ocupat Transnistria și de aceea regiunea nu se află în centrul intereselor sale geopolitice. Situaţia însă a fost alta în primăvara anului 2014 când pe 18 martie Putin a ţinut discursul cu privire la Crimeea şi a apărut în faţa presei şi societăţii într-o stare euforică.

După ce a anexat Crimeea el a avut planuri napoleonice privind Novorossia, care ar fi cuprins nouă sau zece regiuni ale Ucrainei de la Donbas până la regiunea transnistreană. Dacă acest plan s-ar fi materializat, Transnistria ar fi devenit parte a Novorossiei. Însă acest plan a picat fără susţinerea aşteptată din partea populaţiei de limbă rusă şi a etnicilor ruşi.

Cu toate acestea, întrebarea este dacă regiuea transnistreană poate deveni o monedă de schimb pentru Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Piontkovski a vorbit de multe ori cu colegii săi din Republica Moldova spunându-le că ei demult s-ar fi integrat în UE prin unirea cu România şi renunţarea la raioanele de est. Însă acest scenariu nu îi satisface pe moldoveni din mai multe cauze. „Principalul motiv – elitele de la guvernare doresc să păstreze atributele puterii, cum ar fi funcţia de preşedinte, covoare roşii, lainer prezidenţial şi aşa mai departe. Nici o altă ţară din Europa de Est nu a avut această şansă de a deveni peste noapte un membru al Uniunii Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*