Ultimele Știri

Plângere la Parchet împotriva companiei Holzindustrie Schweighofer

lemn ilegal Sursa: gândul.info

Ministerul Mediului a depus o plângere la Parchet după ce au fost descoperite nereguli la două filiale din România ale companiei specializată în prelucrarea lemnului Holzindustrie Schweighofer. 

Ministerul Mediului a descoperit nereguli în urma unui control la filialele din Sebeş şi din Rădăuţi ale Holzindustrie Schweighofer, principalul jucător de pe piaţa lemnului din România. Firma austriacă ar fi primit de la alţi operatori lemn tăiat ilegal, nu înregistra în evidenţe şi în SUMAL lemnul primit la procesare sau opera cu avize fictive.

Ministerul Mediului a transmis rapoartele de control asupra mai multor operatori din sectorul forestier la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Controlul a avut loc în perioada mai-iunie 2015 şi a vizat filialele din Sebeş şi Rădăuţi ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, precum şi pe operatorii care aprovizionează cu lemn firma respectivă.

Ministerul Mediului arată într-un comunicat de presă că a găsit mai multe nereguli în urma controalelor pe care le-a făcut la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Este vorba despresuspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate sau raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

Firma austriacă a fost acuzată, în contextul promovării modificărilor la Codul Silvic, că a încercat să influenţeze procesul decizional, făcând lobby pentru eliminarea unor prevederi care i-ar fi afectat activitatea pe piaţa lemnului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*