Ultimele Știri

Plăcuța ”Budapesta” a fost montată pe Arcul de Triumf

budapesta

Plăcuța ”Budapesta” dipărută de pe Arcul de Triumf din București în perioada comunistă a fost montată din nou, în urma unor eforturi considerabile venite din partea unui grup de activiști patrioți.

Inscripția ”Budapesta” a fost reamplasată, miercuri 19 august, pe Arcul de Triumf din București în cadrul lucrărilor de restaurare ale monumentului.

Monumentul a fost construit în perioada 1921-1922. Varianta oficială a dispariției inscripției ”Budapesta” de pe monumentul care comemorează victoria României în Primul Război Mondial este aceea că aceasta a fost îndepărtată în anii ’50.

a

În urmă cu 96 de ani, în august 1919, Armata Română ocupa Budapesta, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu.

La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.

La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La 16 noiembrie 1919, Horthy a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.

La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei.

Glorie eternă Eroilor Neamului! Cinste Armatei Române!

Despre Arcul de Triumf din București puteți citi detalii aici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*