Ultimele Știri

Piedici în Senat pentru PNL | Liberalii își pot lua adio de la alegerile în două tururi

calin popescu tariceanu

Plenul Senatului a decis, luni, prelungirea termenului pentru adoptare tacită a proiectului PNL privind alegerea primarilor în două tururi de la 45 de zile la 60 de zile.

Prelungirea termenului de adoptare tacită la proiectul liberalilor care introducea două tururi la alegerile locale, de la 45 de zile la 60 de zile, a fost votată în plen cu  66 de voturi ”pentru”, 33 împotrivă şi 2 abţineri.

În cadrul dezbaterilor din plen, liderul senatorilor PSD, MIhai Fifor  a declarat că anul trecut, comisia de cod electoral a schimbat legislaţia din domeniul electoral, iar acum PNL vrea să se schimbe în fiecare an această legislaţie, în funcţie de cum le este în avantaj.

”PSD nu e de acord cu modificarea legislaţiei, după ce aceasta a fost adoptată de atât de puţin timp”, a spus Fifor, precizând că nu se mai impune o modificare a legislaţiei electorale în an electoral şi la finalul actualei legislaturi. 

”Dacă vreodată în România se stabileşte prin act normativ vreun lucru, după părerea PSD, nu se mai schimbă niciodată acea prevedere”, a replicat senatorul PNL Theodor Atanasiu.

Un alt liberal, Dumitru Popa, i-a spus liderului senatorilor PSD că  vorbeşte despre respectarea legilor, deşi guvernul Ponta a ignorat decizia CCR care spunea că legea privind migraţia primarilor este ilegală. 

”Vorbiţi de respectarea legilor, dar aveţi decizia CCR şi patru hotărâri ale instanţelor, prin care trebuia să revizuiţi legea. Aţi furat 500 de primari şi vreţi să îi ţineţi acolo, sechestraţi, pe 500 de ani? Eliberaţi-i!”,  a spus Dumitru Popa.

Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă, pe 8 februarie, la comisii, în urma deciziei luate în şedinţa Biroului Permanent.

PSD a solicitat, atunci, anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ iniţiat de PNL.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a cerut trimiterea legii la această comisie, pentru  întocmirea unui aviz de constituţionalitate, în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

PNL a cerut atunci introducerea în dezbatere a Legii privind alegerile în două tururi, în condiţiile în care proiectul avea raportul suplimentar finalizat încă din 17 decembrie 2015. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*