Ultimele Știri

Petrom: Uite redevența, nu e redevența

După nota de plată din Dubai, clasa politică reușește cu brio să dea cu piciorul veniturilor la bugetul de stat, văitânduse într-una că nu sunt bani. Deși redevențele petroliere se pot mări începând cu 1 ianuarie 2015 se pare că se discută în spatele ușilor închise despre renunțarea la redevențe și trecerea la o impozitare pe profit.

După cum bine se știe impozitul pe profitul marilor companii și al corporațiilor a dus la o scădere a profitului raportat și o scădere a încasărilor la buget. Scurgerea de bani către firmele mamă sunt binecunoscute. Nici sistemul de redevențe nu este unul prea transparent sau corect. România încasează foarte puțini bani în raport cu profitul raportat de companiile exploatatoare. ANRM este instituția de reglmentare și control, dar controlul lipsește cu desăvârșire, nu se poate ști cu exactitate cât petrol sau cât gaz este scos în realitate de la fiecare sondă.

În acest fel se reduce cota de redevență raportându-se cantități mai mici extrase de la mai multe sonde. Rezultatul fiind scăderea redevenței, scădere permisă tocmai de acest algoritm necontrolabil de raportare a producției de la fiecare sondă. Deja în societate s-a remarcat un curent de renunțare la redevențe în favoarea împărțirii producției după modelul interbelic și chiar cel norvegian. Constituția spune că bunurile proprietate publică sunt inalienabile, dar pot fi concesionate în condițiile legii organice. Așadar nu înstrăinate. Ori în sistemul de redevențe, proprietarul resursei devine compania, încălcând inalienabilitatea.

Redevențele sunt stabilite prin legea petrolului, lege organică. Această perioada de 10 ani a fost impusă prin legea de privatizare a Petrom, un sistem nu tocmai legal de acordare a unor facilități. Însă a fost consens pe voința politică. Presiunile externe în fața unei clase politice îndatorate pot arunca industria extractivă în mâinile unor corporații aproape gratis. Dacă Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență pe tema redevențelor fără dezbatere publică, ne vom confrunta cu prima bătălie reală în plan politic, între noul președinte și Guvern +Parlament.

Ordonanța fiind un act ce modifică o lege organică va trebui adoptată de Parlament cu votul majorității senatorilor și deputaților, procedura adoptării tacite nu se aplică. Respingerea în Parlament a ordonanței ne va readuce în situația actuală.

Va accepta Iohannis să înceapă mandatul cu înstrăinarea pe nimic a resurselor, sau va lupta alături de popor?

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Petrom: Uite redevența, nu e redevența

  1. Se poate afla aproape exact cit petrol se tranporta cu trenul trebuie verificat ,intrari si iesiri.Exportam petrol pe o redeventa de nimic si importam benzina pe euro,asta da afacere,pt straini,la fel si cu lemnul.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*