Ultimele Știri

Petrolul de șist?

Ce înseamnă „petrol de șist” și „petrol din formaţiuni compacte”? Precum gazele de șist, petrolul de șist se compune din hidrocarburi blocate în porii rocii mamă. Acest petrol se prezintă sub o formă intermediară, denumită kerogen. Pentru a transforma kerogenul în petrol, el trebuie încălzit la 4500 C. De aceea, producţia de petrol de șist se înrudește cu practicile de exploataţie minieră convenţională a șisturilor, urmată de un tratament termic. Primele sale utilizări datează de mai bine de 100 de ani. La ora actuală, Estonia este singura ţară al cărei echilibru energetic conţine o parte importantă de petrol de șist (~50 %).
Foarte adesea, kerogenul este amestecat cu straturile de petrol aflat deja la maturitate din structurile situate între rocile-mamă cu permeabilitate scăzută. Acest petrol poartă denumirea de „petrol din formaţiuni compacte”, cu toate că, foarte adesea, distincţia este neclară și se constată o tranziţie progresivă între diferitele niveluri de maturitate.

În stare pură, petrolul din formaţiuni compacte este un petrol matur blocat în straturile de rocă impermeabilă cu porozitate scăzută. De aceea, extracţia sa necesită în general tehnici de fracturare hidraulică.

Evoluţii recente în ceea ce privește extracţia de petrol din formaţiuni compacte

Statele Unite
Proiectele de producţie a petrolului neconvenţional din șist bituminos au început în America de Nord în jurul anului 2000 odată cu dezvoltarea șistului Bakken, care se situează în Dakota de Nord și în Montana și acoperă o suprafaţă de peste 500 000. Formaţiunea Bakken conţine o combinaţie de șisturi bogate în kerogen, intercalate cu straturi de petrol de rocă-mamă.
Franţa/Europa
Pe lângă producţia de gaze de șist din Estonia, atenţia se îndreaptă acum înspre bazinul parizian din Franţa, când o mică întreprindere, Toreador, a obţinut permise de explorare și a anunţat că va începe să dezvolte rezervoare de petrol din formaţiuni compacte în acest bazin, prin forarea mai multor puţuri utilizând fracturarea hidraulică. Întrucât bazinul acoperă o suprafaţă întinsă, care include Parisul și zona viticolă din apropierea provinciei Champagne, acest proiect a antrenat o anumită opoziţie în ciuda faptului că bazinul a cunoscut deja dezvoltarea de puţuri de petrol convenţionale de circa 50 de ani încoace.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*