Ultimele Știri

Petro Poroșenko în fața Congresului american: Rusia trebuie oprită

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat joi, într-un discurs rostit în fața Congresului Statelor Unite, că dacă Rusia nu va fi oprită aceasta va încerca să cucerească noi teritorii și va amenința securitatea lumii întregi și a solicitat din nou statelor occidentale să furnizeze arme Ucrainei, precum și un statut special de securitate pentru țara sa.

„Dacă nu îi oprim acum, vor trece granița Europei”, a atenționat Poroșenko, cerând Statelor Unite și Europei să nu lase Ucraina singură în fața Rusiei.

Poroşenko a vorbit şi despre Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, document prin care SUA, Rusia și China au acordat Ucrainei garanții de securitate în schimbul renunțării la arsenalul nuclear moștenit de armata ucraineană în urma destrămării Uniunii Sovietice.

„Ucraina, care a renunțat la al treilea arsenal nuclear din lume în schimbul garanțiilor de securitate, a fost înjunghiată în spate de una dintre țările care i-au dat aceste garanții”, a menționat Poroșenko, făcând aluzie la Rusia. În acest context, el a calificat anexarea Crimeii drept „una dintre cele mai cinice trădări ale istoriei moderne”.

Acesta a pus în discuţie şi problema conflictului armat cu separatiștii sprijiniți de Moscova, Poroșenko a insistat că armata ucraineană are nevoie de arme moderne produse de statele occidentale pentru a face față acestei confruntări, asistența neletală furnizată până în prezent fiind insuficientă. „Vestele antiglonț și echipamentele de vedere nocturnă sunt de asemenea importante. Dar nu putem câștiga un război doar cu veste antiglonț”, a explicat Poroșenko, adăugând că, „la fel ca Israelul, Ucraina are dreptul să-și apere teritoriul”.

Conform agenției DPA, șeful statului ucrainean a amintit că și în alte state din fostul bloc sovietic există vorbitori de limbă rusă, menționând Republica Moldova, Georgia, Kazahstan, Polonia, România, Bulgaria și statele baltice.

El a afirmat în continuare că doar soldații slab echipați ai armatei ucrainene stau acum în calea „coșmarului întoarcerii în secolul trecut, într-un nou război rece”. „Războiul în care luptă acum acești soldați nu este doar războiul Ucrainei. Este și al Europei și al Americii de asemenea”, a subliniat Poroșenko.

În consecință, el a cerut în fața Congresului Statelor Unite ca Washingtonul să acorde Ucrainei „un statut special de securitate și apărare care să reflecte cel mai înalt nivel de interacțiune cu un aliat ce nu este membru NATO”.

Congresmanii americani au apreciat discursul președintelui ucrainean, care a durat peste 40 de minute, aclamându-l de mai multe ori cu aplauze îndelungate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*