Peste trei milioane de români muncesc în străinătate. Diaspora trimite anual în ţară 1,5 miliarde de euro

  • Nicoleta Ungureanu
  • 15 august 2016
  • Social

Trei milioane și jumătate de români lucrează în străinătate în momentul de față, o mare parte dintre ei fiind români care nu își găsesc un loc de muncă la ei acasă. Diaspora trimite anual în ţară 1,5 miliarde de euro.

Mulți tineri aleg să plece în străinătate, după terminarea studiilor în țară. Epuizați să se confrunte cu sistemul care nu le oferă suficiente oportunități, aceștia ajung să plece în alte țări, mulțumindu-se cu locuri de muncă sub pregătirea lor.

Un exemplu este cel al Cosminei Albişoru, o tânără de 25 de ani, din judeţul Dolj. Aceasta este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, specializarea Limbi străine şi lucrează în Anglia.

Aici, are rolul de a verifica fructele care merg spre vânzare. „Am plecat pentru că nu aveam un loc de muncă şi pentru că în afara ţării salariile sunt cu mult mai mari. Acum sunt inspector controlul calităţii. Job-ul meu presupune verificarea fructelor înainte, în timpul, şi după ce au fost ambalate. Am terminat în ţară o şcoală postliceală de controlul calităţii, dar aici a fost irelevant. Am găsit job-ul într-un anunţ de mică publicitate, într-un ziar. Am plecat în 2014. Eram încă studentă la master. M-am întors în ţară în perioada sesiunilor şi după absolvire am plecat din nou”, a povestit Cosmina pentru Mediafax.

Dacă ar fi rămas în Craiova, ar fi putut deveni profesor, însă a renunțat la acest vis din cauza neplăcerilor cu care s-a confruntat.

“Este foarte greu să obţii un loc în învăţământ în România. Sunt locuri puţine şi cu ore puţine, la ţară, cel mai probabil trebuie să faci naveta între mai multe şcoli. Posturi titularizabile sunt foarte puţine sau chiar deloc. Eu am vrut şi vreau să mă fac profesoară. Am dat examenul de titularizare, dar mi-a luat postul o colegă cu nota mai mică, pe motiv că directorul şcolii o ceruse pe ea”, spune tânăra. Cosmina nu a renunţat însă la gândul că într-o zi va ajunge la o catedră în ţara ei. Nu acum însă, ci atunci când va avea “suficienţi bani în cont”.

Tinerii absolvenţi şi studenţii cu vârste între 18 şi 25 de ani reprezintă 14- 15% din şomerii României şi spun că cea mai mare problemă pe care o întâlnesc pe piaţa muncii este aceea că au nevoie de experienţă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *