Ultimele Știri

Peste 45% dintre români suferă de hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu – SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune.

Se așteaptă ca în următorii patru ani, să urmeze un trend descendent, astfel încât, în 2020, să ajungă la 44%.

„Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016 un estimat de circa 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât global, cât şi în ţara noastră”, arată studiul.

Doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă însă de această boală,

„Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire majoră, crescând succesiv, faţă de rezultatele obţinute de celelalte două studii SEPHAR. În anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută hipertensiunea arterială, iar procentul acestora este aşteptat să crească în următorii ani la 96,2%, ţinând cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate în ultimii ani de către Societatea Română de Hipertensiune şi nu numai”, a spus preşedintele SRH, într-o conferinţă de presă.

Studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global, şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

„România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular, reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale. Ne bucură, totuşi, să vedem că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi care au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile noastre se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung”, a mai declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, coordonatorul studiului SEPHAR.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*