Ultimele Știri

Peste 30 de ani, un salariat va susţine doi pensionari

batranete

Specialiştii atrag atenţia că populaţia României îmbătrâneşte accelerat, iar natalitatea este în scădere, iar un prim efect se va resimți în economie și mai ales în fondul asigurărilor sociale.

Peste 30 de ani, pensionarii vor reprezenta aproape un sfert din populaţie, faţă de 17% cât sunt în prezent, iar economiştii caută soluţii de pe acum ca să reducă presiunea pensionarilor pe buget.

„Putem să-i lăsăm în câmpul muncii pe cei capabili până la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea românilor din străinătate, să stimulăm părinții să facă mai mulți copii prin alocații mai mari”, sunt unele din soluțiile prezentate de Valentin Lazea, economist şef al BNR.

Totuși acesta măsuri trebuie să aibă sprijin legislativ pentru a fi implementate, iar deputații noștri sunt prea speriați de racolările DNA, decât de viitorul nostru.

Astfel, dacă nu se iau măsuri din timp, în 30 de ani un salariat va trebui să susţină doi pensionari, iar acest lucru se va simţi şi în banii pe care îi vor încasa cei care au ieşit din câmpul muncii.

„Persoanele care sunt astăzi foarte tinere 30 – 40 de ani nu pot spera la mai mult de 10-15% rată de înlocuire din sistemul public. Astfel că este important să se gândească cât mai din timp la un sistem alternativ de economisire”, spune Mihai Bobocea, reprezentantul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

Recomandarea specialiștilor o știe fiecare, trebuie să economisim încă din tinerețe, pentru a avea o pensie decentă la bătrânețe.

Deocamadată doar 6,4 milioane de români contribuie la fondurile de pensii obligatorii administrate privat. După 7 ani de cotizaţii, fiecare a adunat în cont aproape o mie de euro. Pe lângă aceștia, alți 30.000 de români decid anual să cotizeze şi la pilonul III de pensii, care poate asigura o rată de înlocuire suplimentară până la 50% a salariului prin pensie.

Totuși, numărul celor care contribuie la fondurile de pensii facultative este prea mic, iar salariații din viitor nu vor putea asigura pensiile pentru ceilalți.

O altă problemă reprezintă faptul că, în prezent, 28% din totalul salariaţilor din economie sunt plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, adică circa 1,3 milioane de angajaţi, arată datele de la Ins­pecţia Muncii, iar contribuția lor la fondul de pensii este minină în actualitate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*