Ultimele Știri

Peste 200.000 de ruși au părăsit țara în 2014

Pe lângă bineștiutele probleme economice, Rusia se confruntă și cu cele demografice, fiindcă din ce în ce mai mulți ruși emigrează în alte state.

Odată cu revenirea lui Vladimir Putin pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte s-a observat lipsa unui exod masiv de specialişti, astfel că numai în primele 8 luni ale acestui an, peste 200.000 de oameni au plecat din Rusia, mai mult decât orice an calendaristic complet, din 1997 până în prezent.

Cei mai mulţi dintre cei care părăsesc Rusia sunt tineri care lucrează pentru multinaţionale şi urmează migraţia capitalului străin de la Moscova.

Un alt motiv decisiv îl reprezintă regimul de austeritate impus de administrația de la Moscova mai ales pentru antreprenorii locali. De exemplu, Pavel Durov, fondatorul versiunii ruseşti a Facebook-ului, VKontact, a migrat în țările occidentale pentru a scăpa de măsurile de control la care a fost supus.

rusia

În noaptea de luni spre marţi, Banca Rusiei a luat decizia disperată de a majora dobânda de referinţă de la 10,5% la 17% pentru a stopa prăbuşirea rublei, care a înregistrat cel mai rapid picaj de după 1998.

Această majorarea a dobânzii-cheie din Rusia nu are impact direct asupra economiei României, dar rico­şeul prin pieţele financiare, în special cele europene, nu este exclus, dar mai ales nu este de ignorat pentru economia Republicii Moldova. Banca Națională a Moldovei a înregistrat deja o devalorizare semnificativă și constantă a leului moldovenesc.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*