Ultimele Știri

Peste 100 de jurnaliști arestați în Azerbaijan în ultimii ani

Două grupuri de jurnaliști de investigație au încercat să afle mai multe detalii despre Guvernul Azerbaijanului și despre felul în care acesta dorește să reducă drepturile cetățenilor.

Mai mulți jurnaliști au fost arestați în Capitala Azerbaijanului în timpul acestei anchete. Scandalul a început în decembrie, când Khadija Ismayilova, jurnalistă de investigație, a fost reținută de autoritățile din Azerbaijan. 

Jurnaliștii acuză Guvernul că le-au încălcat libertatea jurnalistică. Prin proiectul său, Kadija a încercat să evidențieze abuzurile pe care le-a făcut Guvernul asupra jurnaliștilor, începând cu anul 1999. Ea a anticipat faptul că va fi arestată și a rugat un coleg să continue investigația.

3Khadija Ismayilova

Deși îi era interzis să părăsească țara, ea a vorbit în calitate de martor în fața Comisiei Helsinki din SUA în noiembrie 2014, unde a prezentat o mărturie scrisă în care a detaliat toate eforturile guvernului din Azerbaijan, pentru a reduce la tăcere jurnaliștii independenți și jurnaliștii care au făcut publice practicile corupte ale conducătorilor țării.

Reporterii au găsit zeci de cazuri în care jurnaliștii au fost amenințați, bătuți, hărțuiți sau chiar uciși pentru că știau prea multe lucruri. Mărturii extraordinare au fost făcute publice. Aceste mărturii aparțineau unor jurnaliști care au fost forțați să părasească Azerbaijanul și să se refugieze în alte țări. Nu se cunoaște modul în care au fost amenințați mulți alți jurnaliști din Azerbaidjan, deoarece nu au raportat abuzurile.

Investigările au început în urmă cu un an și s-au întrerupt în  momentul în care inițiatorul proiectului a fost arestat. Chiar înainte de a fi arestată, Kadija a făcut publică lista jurnaliștilor dispăruți sau arestați. Aceasta a postat lista în mediul on-line internațional. 

Acum colegii ei continuă proiectul și actualizează datele.

2

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*